Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sujuvat yhteydet maaseudulle ja pohjoiseen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Satakunnan Kansa pohtii nopeiden nettiyhteyksien merkitystä maaseudulle.

"Vaalikeskusteluissa kannetaan aiheellisesti huolta maaseudun rapistuvasta tieverkosta. Metsäteollisuus ja energiantuotanto tarvitsevat yhä enemmän puuta, jonka kuljettaminen edellyttää kantavia teitä."

"Myös ruoka ja muut luonnonvarat tulevat maaseudulta. Maitoautojen ja teuraskuljetusten pitää päästä liikkumaan. Nykyään myös tiedon pitää kulkea nopeasti."

"Valtio siirtää julkisia palveluja ja toimiaan vauhdilla verkkoon säästääkseen hallinnon menoissa. Esimerkiksi veroilmoitukset, maatilojen tukihakemukset ja rekisterien päivitykset, pankkipalvelut ja monet virastojen ja Kelan palvelut hoituvat verkossa."

"Internet on mullistanut myös yritysten toimintaa. Maaseudulla pystytään tekemään etätyötä ja voidaan pitää yhteyttä maailman eri puolille siinä missä kaupungistakin. Tämä on mahdollista, kun netti toimii varmasti ja tehokkaasti. Silloin voidaan siirtää isoja tiedostoja ja järjestää videopalavereita, jolloin kallista työaikaa ei mene matkustamiseen."

"Tehokas nettiyhteys palvelee samalla koko Suomen pitämistä asuttuna, mikä on laajalti hyväksytty tavoite. Kyse on myös suomalaisten turvallisuudesta."

Lapin Kansa korostaa, että Suomessa pitäisi ymmärtää pohjoiset mahdollisuudet ja parantaa tiestöä uusien mahdollisuuksien luomiseksi.

"Kunnon yhteydet on suuri mahdollisuus erityisesti pohjoisessa. Täällä piilee rautaisia mahdollisuuksia, kunhan tiestö saadaan kuntoon."

"Rapistuva tiestö voi olla myös suuri este elinkeinotoiminnalle. Kuka lähtee satsaamaan pohjoiseen, jos ei ole varma, että tuotos kulkee turvallisesti ja varmasti kohteeseen."

"Ruotsi ja Norja valmistelevat täyttä häkää ryntäystä pohjoiseen. Suomessa ei edes havaita tätä liikehdintää kunnolla – saati, että täällä toimittaisiin."

"Maanteillä alkaa kulkea suurempia ja pitempiä rekkoja. Niihin sopii tavaraa paljon enemmän kuin nykymittaluokan autoihin, esimerkiksi kaksi täysimittaista laivakonttia."

"Nykyisiin rekkoihin sopii vain yksi kontti. Eli jos Kilpisjärven tie olisi kunnossa, voisi olla kannattavaa tuoda tavara Aasiasta Koillisväylää pitkin purettavaksi Tromssassa. Sieltä kontit rahdattaisiin jättirekoilla Suomeen. Säästyisi aikaa ja energiaa."

"Satsaus pohjoisen yhteyksiin ei ole siis ainoastaan turvallisuuskysymys, vaan se tarjoaa viljalti uusia, vielä tänään jopa uskomattomilta tuntuvia mahdollisuuksia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat