Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori, tee niin tai ehkä noin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänä keväänä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijahaut yhdistettiin ensimmäistä kertaa. Torstaina päättyneessä yhteishaussa pystyi hakemaan jopa kuutta eri korkeakoulupaikkaa, vaikka valituksi voi tulla vain yhteen.

Harva kuitenkin hyödynsi mahdollisuutta. Puolet hakijoista valitsi vain yhden tai kaksi hakukohdetta (HS 10. 4.).

Varovaisuudellaan moni hakija todennäköisesti ennakoi ensi vuotta, jolloin korkeakouluissa otetaan käyttöön ensikertalaisten kiintiö. Kiintiön käytännön vaikutuksia voi vasta arvailla.

Kiintiöiden vaikutus nuorten hakukäyttäytymiseen on esimerkki siitä, miten ristiriitaisilta päättäjien viestit voivat kuulostaa. Ensikertalaisia suosimalla halutaan nopeuttaa opintojen alkamista, mutta samalla tullaan kasvattaneeksi riskiä, ettei nuori hae riittävän useaan opiskelupaikkaan.

Opintotuen muutossuunnitelmien tavoitteena on yleensä nopea valmistuminen ja siirtyminen työelämään. Näin luodaan käsitys opiskelusta työikää edeltävänä elämänvaiheena. Samaan aikaan työelämästä kantautuu viestejä elinikäisen oppimisen tarpeesta ja valmiudesta jopa alan vaihtamiseen.

Paras vaihtoehto olisi, jos järjestelmä kannustaisi, joustaisi ja luottaisi ihmisten kykyyn tehdä itse viisaita valintoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat