Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Populistiset liikkeet pilaantuvat helposti kypsyessään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Populistisin teemoin nousevissa poliittisissa voimissa ja liikkeissä näyttää olevan vaikeaa ylläpitää sisäistä yhtenäisyyttä. Valtaan pääseminen ja siitä kiinni pitäminen edellyttävät erilaista toimintatapaa kuin populistisen voiman kerääminen. Tämä pätee niin Kreikan vasemmistolaiseen Syrizaan, Ranskan äärioikeistolaiseen Front Nationaliin kuin Ruotsin ruotsidemokraatteihinkin.

Ruotsidemokraattien johto väittää puolueen nuorisoliittolaisilla olevan yhteyksiä uusnatseihin. Harkinnassa on tällaisten jäsenten erottaminen puolueesta. Puolue on noussut vahvaan asemaan ja valta alkaa kiinnostaa, mutta sitä ei tule, jos puolueesta ei saada salonkikelpoista.

Kreikan Syriza on ollut monelta suunnalta tulevan paineen kohteena. Puolue on löyhä liittouma, jossa on sekä maltillisia että kommunistisia voimia. Kreikan talous on romahduspisteessä ja rahat ovat loppu. Velkojat vaativat toista kuin mitä Syriza tuli vaalien alla luvanneeksi – ja puolueen puheenjohtajan Alexis Tsiprasin on päivä päivältä vaikeampi pitää päähallituspuoluetta kasassa.

Pienikin myönnytys velkojille saattaa repäistä Syrizan rikki. Puolueen taustalla on monia akateemisia kommunisteja, jotka ovat kiinnostuneet enemmän teorian mahdollisuuksista kuin käytännön elämän pakoista.

Tällä viikolla pitkään kytenyt kiista Ranskan äärioikeistolaisen Front Nationalin johtajuudesta puhkesi julkiseksi.

Puolueen entinen puheenjohtaja Jean-Marie Le Pen oli puolueen johdossa ollessaan avoimesti juutalaisvastainen ja rasistinen. Tytär on vienyt puoluetta hieman maltillisempaan suuntaan ja näkee uuden linjauksen kannattavan: FN sai eurovaaleissa EU- ja eurovastaisuudellaan jättipotin. Marine Le Pen on kerännyt vahvan kannatuksen, kun ranskalaisilta on kysytty, ketä he äänestäisivät, jos presidentinvaalit olisivat nyt.

Jean-Marie Le Pen epäili lehtihaastattelussa, ettei natsien kanssa yhteistyötä tehnyt Vichyn hallitus niin paha ollut. Isän sanomisissa ei ollut mitään uutta, mutta juuri nyt hän uhkaa tyttären kuningastietä. Tytär puolestaan uhkaa erottaa isänsä puolueesta.

Jos näin tapahtuu, tyttären ratkaisu voi osua samalla tavalla puolueen vanhan kaaderin ytimeen kuin reaalipolitiikka Kreikan Syrizan ytimeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat