Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaiset ovat huonoja surijoita, eurooppalaiset huonompia pääsemään yli

Pääkirjoitus
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Tiedättehän Euroopassa vallitsevan stereotypian amerikkalaisista: he ovat hyväntuulisia, kovaäänisiä ja tietämättömiä.

Osataan sitä Yhdysvalloissakin. The Washington Post -lehdessä ihmeteltiin huhtikuun alussa, miksi Saksassa ei vaadita psykiatreja tai lentoyhtiön johtajia vastuuseeen, vaikka saksalaislentäjä Andreas Lubitz tuhosi matkustajakoneen ja tappoi itsensä lisäksi 149 ihmistä.

"Ainakaan amerikkalaisen mittapuun mukaan saksalaiset eivät osoita moraalista tyrmistystä eivätkä halua osoittaa sormella syyllisiä", lehti ihmetteli.

Amerikkalaislehti tarjosi selitykseksi saksalaisten järkytystä: saksalainen teollisuusjätti ei ollutkaan erehtymätön. Myös saksalaisten usko sääntöihin on kokenut kolauksen – maassa, jossa "naapurit moittivat toisiaan kierrätysvirheistä".

The Washington Postin tulkinta kertoo yhtä paljon amerikkalaisista kuin saksalaisista.

Amerikkalaiset ovat toiminnan ihmisiä. Jos jotain hirveää tapahtuu, se täytyy korjata. Syylliset täytyy löytää ja heitä pitää rangaista. Amerikkalaiset ajattelevat ennen kaikkea uhrien oikeutta sovitukseen. Siksi he pitävät saksalaisia Lubitzin suhteen kummallisen passiivisina.

Eurooppalaiset ovat valmiimpia ajattelemaan, että joskus tapahtuu kamalia asioita, joille ei voi mitään. Lubitz oli sairas, eikä sairauksia aina havaita.

Meillä on myös tapana puhua rikoksen tekijän oikeuksista enemmän kuin uhreista. Amerikkalainen käytäntö, jossa murhan uhrin perhe pääsee katsomaan murhaajan teloitusta, kuulostaa eurooppalaisista brutaalilta.

Samat erot näkyvät ulkopolitiikassa.

Eurooppalaiset syyttävät amerikkalaisia naiiviudesta, kun nämä huseeraavat ympäri maailmaa varmoina kyvystään korjata vääryydet. Samalla eurooppalaiset itse voivat olla tyytyväisinä tekemättä mitään.

Syitä eroihin voi etsiä historiasta. Euroopan synkkä historia ja menetetty mahti ruokkivat tragedian tajua.

Yhdysvallat perustettiin tulevaisuuden uskon varaan, eikä tragedia ole koskaan ollut amerikkalaisten vahvoja puolia. Yhdysvalloissa vaikeistakin elämäntilanteista tehdään helposti henkilökohtaisia kehittymisprojekteja, kuten "11 tapaa päästä yli vanhempien kuolemasta".

Amerikkalaiset ovat huonoja surijoita. Eurooppalaiset ovat huonompia pääsemään surusta yli.

Laura Saarikoski laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat