Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaat reagoivat Venäjään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viikonvaihteessa Suomessa käytettiin kiihtyneitä puheenvuoroja pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä. Kiihtymystä voi selittää tunnelmilla ennen ensi sunnuntaina pidettäviä eduskuntavaaleja, ja tavalla, jolla Pohjoismaiden puolustusministerien yhteinen kirjoitus yhteistyön tiivistymisestä tuli perjantaina julki. Norjassa teksti julkaistiin vuorokauden etuajassa. Suomessa oli epäselvyyttä siitä, informoitiinko presidentti Sauli Niinistöä ja hallitusta etukäteen kirjoituksesta.

Suomessa reagoidaan nykyään julkisesti hyvin herkästi presidentti Niinistön puolesta, ja se on voinut osaltaan nostattaa keskustelun volyymia. Kyseessä oli taas kerran vain Suomessa käyty keskustelu. Muissa Pohjoismaissa ei kuulunut vastaavia äänenpainoja.

Reaktioissa on puututtu siihen, että ministerit kytkivät puolustusyhteistyön kehittämisen Venäjän sotilaalliseen toimintaan. Se oli aika luonnollista, koska teksti oli poliittinen perustelu aiemmin tehdyille yhteistyöpäätöksille.

Jos puolustusyhteistyön kytkös Venäjän sotilaallisen voimannäytön ja lausuntojen kovenemiseen on jäänyt aiemmin epäselväksi, asian selkiinnyttäminen oli paikallaan. Oli paikallaan myös korostaa, että yhteistyön tavoitteena on lisätä ennakoitavuutta ja nimenomaan välttää sotilaallisia välikohtauksia Pohjolassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat