Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalilupauksiin ei kannata aina takertua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilkka pahoittelee sitä, että vaalikampanjassa ehdokkaiden suhteellisuudentaju pettää: välillä ehdokkaat lupailevat asioita, joita heillä ei edes valituiksi tullessaan ole mitään edellytyksiä hoitaa haluamalleen tolalle.

"Eduskunta ei voi ilman seuraamuksia esimerkiksi astua toimivan työmarkkinajärjestelmän tontille. Myöskään suoraviivainen Robin Hoodin ryöstötapa – otetaan rikkailta ja annetaan köyhille – ei ole mahdollista politiikassa, vaikka se olisi kuinka periaatteellisesti kannatettavaa."

"Yhteiskunnan rakenteiden muuttaminen on pitkäjänteistä työtä, jossa yksi vaalikausikin on lyhyt aika."

"Muuten epäonnistunut sote-ratkaisu oli hyvä esimerkki siitä, että riittävän suurissa haasteissa puoluekenttää voi yhdistää oikea tilannekuva ja sitä seuraava neuvottelutahto. Se ei olisi mahdollista, jos jokainen puolue jo etukäteen hirttäytyisi omaan konkretiaansa."

"On hedelmätöntä vaatia puolueilta etukäteen tarkkoja lukuja asiasta, jossa konkretia toteutuu vasta neuvotteluprosessin tuloksena eli kompromissina. Tärkeämpää on tietää, onko puolueella valmiuksia neuvotteluihin ja mihin suuntaan se haluaa mentävän. Äänestäjän on silloin helpompi valita puolue, jonka linja miellyttää, ja ehdokas, jonka uskoo pystyvän toimimaan tuolla linjalla."

Aamulehden mukaan yksittäiset ehdokkaat joutuvat tasapainottelemaan rehellisyyden ja miellyttämisen välillä.

"Ylen vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista yli 97 prosenttia on sitä mieltä, että vaalilupauksista on pidettävä kiinni. Kuulostaahan se ryhdikkäältä mutta ei erityisen uskottavalta."

"Kynnyskysymyksiä jokaisella puolueella tietenkin on, mutta tuskin siinä kovin monta päätöstä syntyisi, jos kaikki puolueet ja ehdokkaat takertuisivat omiin vaalilupauksiinsa."

"Maailma muuttuu nopeasti ja usein yllättävään suuntaan. Monipuoluejärjestelmässä se edellyttää päätöksentekijöiltä tilannetajua ja reagointikykyä, mitä päättyvällä vaalikaudella ei pahemmin ole päästy todistamaan."

Iltalehti arvioi puolueiden peruserojen kirkastuneen, vaikka fraasit ovat latteita.

"Äänestäjiä hämää yksityiskohtien sekamelska etenkin vaalikoneissa. Ne luovat luulon, että ehdokkaansa voisi valita kuin noutopöydästä. Todellisuudessa politiikka on puolueiden ryhmätyötä."

"Kansalaisen kannattaa siis etsiä ensinnä puolue, jonka peruslinja eniten miellyttää. Teesi 'äänestän aina henkilöä, en puoluetta' kertoo tietämättömyydestä. Puolueen sisällä tulee tietenkin etsiä itselle läheisin ehdokas."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat