Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta voi valita vapaasti hallituskumppaninsa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ennakkosuosikki keskustan kannatus on jatkanut HS-gallupissa laskuaan verraten reipasta tahtia kevään mittaan. Etumatka muihin kolmeen suurehkoon puolueeseen on kuitenkin sen verran selvä, että vaalien voittajasta ei pitäisi olla epätietoisuutta.

Mielipidekyselyn haastattelut tehtiin viime viikon keskiviikosta sunnuntaihin, eli joukkoon mahtuu niitäkin, jotka ovat jo ehtineet äänestää ennakkoon.

Keskusta joutuu jännittämään lähinnä sitä, pitävätkö kannattajat puolueen voittoa niin itsestäänselvänä, etteivät viitsi käydä äänestämässä.

Keskustan kannatusta saattaa nakertaa sekin, että äänestäjät alkavat harkita valintaansa taktikoiden: minkä puolueen he haluaisivat nähdä keskustan kumppanina hallituksessa.

Epävarmojen osuus on edelleen huomattavan suuri. Neljä kymmenestä ei osaa tai halua sanoa, mitä puoluetta äänestää, tai sanoo, ettei aio äänestää.

Kakkospaikalle on entistä enemmän tungosta. Kokoomus, Sdp ja perussuomalaiset voivat tämän kyselyn perusteella sijoittua vaaleissa mihin järjestykseen tahansa. Asetelma antaa keskustalle vapaat kädet valita, kenet se haluaa hallituskumppanikseen. Keskustan perässä tulevat puolueet näyttäisivät olevan sen verran lähekkäin, että kakkostila ei automaattisesti oikeuta paikkaan hallitusneuvotteluissa.

Käytännössä valinta tapahtunee kokoomuksen ja Sdp:n väliltä. Perussuomalaiset voi olla sitten se kolmas puolue – tai toinen.

Tällaisessa tilanteessa ohjelmaneuvottelujen sisältö ja sujuminen korostuvat. Ratkaisevia ovat puolueiden vastaukset hallitustunnustelijan esittämiin kysymyksiin.

Toisen, kolmannen ja neljännen puolueen järjestystä on vielä mahdotonta sanoa senkin vuoksi, että paikkaennusteissa on huomattavan paljon hajontaa.

Paljon riippuu siitä, mikä puolue saa vaalipiirin viimeisiä paikkoja ja minkä puolueen edustaja on ensimmäinen rannalle jäänyt. Pienissä vaalipiireissä muutamat kymmenet äänet saattavat muuttaa puolueiden paikkalukuja.

Suurten puolueiden paikkaennusteissa saattaa olla kymmenenkin paikan ero riippuen siitä, valitseeko ennusteen pohjaksi puolueen kannalta optimistisen vai pessimistisen arvion.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat