Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luvassa on vain hidasta talouskasvua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viimeaikaiset arviot maailmantalouden kehityksestä kertovat, että Suomessa hallitusneuvotteluihin ei kannata rakennella kuvitelmia kasvusta, joka tulee ja tempaa Suomenkin mukaansa.

Vaikka näkymät Euroopassa ovat vaihteeksi valoisammat, kehittyvistä maista Kiinaa myöten tulee huolestuttavia viestejä.

Myös Yhdysvaltain talouden lupaavalta näyttänyt voima on heikentynyt.

Sekä Maailmanpankki että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat julkistaneet arvioitaan maailmantalouden kasvusta ensi viikonvaihteen kevätkokoustensa alla. Sanoma on yhteinen: edessä siintää vain hidasta kasvua.

Jo vuoden 2008 finanssikriisin alkuvaiheissa uumoiltiin, että rahoituskriisin seurauksena syntyneestä taantumasta ei nousta hetkessä. Seitsemän laihaa vuotta on jo takana. Historiatietojen perusteella rahoituskriisistä ylitse pääseminen voi kestää parikin vuosikymmentä.

Tällä on pysyviä vaikutuksia elintasoon etenkin siksi, että investointien vähenemisen lisäksi väestö vanhenee länsimaissa ja talouden tuottavuuden kasvu hidastuu kehittyvissä maissa. IMF:n mukaan niin sanottu tuotantopotentiaali – se, millä vauhdilla maailmantalous ylipäänsä pystyy kasvamaan – on nyt selvästi alemmalla tasolla kuin ennen vuoden 2008 käännettä.

Maailmanpankki laski maanantaina ennustettaan Aasian maiden kasvusta samaan aikaan kun Kiinan tuoreet ulkomaankaupan tiedot kertoivat, että maan vienti oli maaliskuussa 15 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten. Tuonti väheni melkein saman verran.

Kiinan johdon yksi tavoite on ollut kaksinumeroisissa lukemissa laukanneen talouskasvun hallittu hidastaminen "uudeksi normaaliksi". Kiina hakee tasapainoa, jossa kysyntä perustuisi enemmän kulutukseen kuin raskaisiin investointeihin ja teollisuuteen.

Kun talous nyt todellakin hidastuu, päättäjät joutuvat lukemaan tilannetta tarkasti pitääkseen ketjuuntuvat seuraukset hallinnassaan. Riskit kasvavat muun muassa velkavetoisilla ja ylikuumentuneilla kiinteistömarkkinoilla.

Kiinan jarrutus heijastuu myös muihin Aasian maihin lukuun ottamatta Intiaa, jolle öljyn ja muun energian hinnan lasku on antanut kasvusysäyksen. Brasiliassa ja Venäjällä öljyn hinnanlaskun seuraukset ovat päinvastaiset.

Lisää päänvaivaa kehittyville maille on tiedossa ehkä myöhemmin tänä vuonna, kun Yhdysvallat saattaa siirtyä elvytyksestä kiristävämpään rahapolitiikkaan ja nostaa korkotasoa ensi kertaa yhdeksään vuoteen. Pääomapako kehittyvistä maista alkoi jo viime vuoden lopulla ja voi kiihtyä entisestään.

Yhdysvaltain keskuspankki saattaa tosin ottaa toimissaan aikalisän, sillä talouden näkymät eivät olleetkaan niin vahvalla pohjalla kuin vielä tämän vuoden alussa näytti.

Öljyn halpeneminenkaan ei ole Yhdysvalloissa samanlainen kasvun vauhdittaja kuin tuontienergiaan nojaavassa Euroopassa, sillä Yhdysvallat on nykyisin itse suuri öljyntuottaja, jossa on lisäksi investoitu kalliiseen liuskeöljytuotantoon.

Euroopan näkymät ovat aiempaa myönteisemmät, mikä johtuu öljyn lisäksi ennen muuta Euroopan keskuspankin aloittamasta velanosto-ohjelmasta ja euron arvon roimasta heikkenemisestä.

Tästä asetelmasta olisi mahdollista yrittää kiriä kiinni kriisissä hukattuja kasvun vuosia, mutta helppoa se ei ole. Euron heikkeneminen ei pitemmän päälle auta, jos vientimarkkinoilla ei ole kysyntää. Nyt uutena uhkana on kasvun hyytyminen Yhdysvalloissa ja kehittyvissä talouksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat