Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovinnon hakeminen on vahvaa politiikkaa

Pääkirjoitus
 
Antti Blåfield Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Terrorin teho perustuu pelkoon ja pelosta kasvavaan epäjärjestykseen. Siksi terrorin kohteet ovat usein puolustuskyvyttömiä ja teot mahdollisimman julmia.

Vaikka terrorin tavoitteena on levittää järjenvastaista pelkoa ja toivottomuutta, terroria johtavat henkilöt tietävät mitä tekevät: heille se on ehkä ainoa tehokas tapa levittää yksinkertaistettua totuutta.

Suomesta katsoen terrori tuntuu etäiseltä, painajaiselta horisontissa.

Runsas kolme viikkoa sitten Helsingin yliopistossa tarkastettiin Aleksi Mainion väitöskirja, joka osoitti, ettei terrori ole Suomenkaan historiassa vieras asia. (Kirja ilmestyy tässä kuussa Siltalan kustantamana nimellä Terroristien pesä.) Mainio on tutkinut lokakuun vallankumouksen jälkeen syntyneitä Venäjän antibolševistisia liikkeitä ja Suomen turvallisuusviranomaisten suhdetta niihin. Mainio osoittaa, että vuodesta 1918 pitkälle 1930-luvulle Suomen valtiollinen salainen poliisi ja sotavoimat olivat yhteistyössä näiden ryhmien kanssa, jotka epätoivoisessa taistelussaan ajautuivat yhä kiinteämmäksi osaksi poliittista äärioikeistoa.

Propagandan ohella näiden ryhmien tärkein ase oli terrori, ja suomalaiset viranomaiset auttoivat terroritekojen tekemisessä: antoivat ryhmien valmistella terroritekojaan Suomessa, osallistuivat tekojen suunnitteluun, auttoivat ryhmiin kuuluvia rajan yli toimintaan ja takaisin turvaan.

Tätä tukea jatkettiin vuosikymmenestä toiseen enemmän tai vähemmän poliittisilta päätöksentekijöiltä salassa. Kun Väinö Tannerin sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus yritti vuonna 1927 selvittää, missä kaikessa suomalaiset viranomaiset olivat oikein mukana, jopa ulkoministeriön johto osallistui terrorismin tukemisen peittelyyn.

Suomessa turvallisuusviranomaiset, Etsivä keskuspoliisi ja armeijan yleisesikunta, lipuivat myös itse lähelle ääriliikkeitä. Sotavoimien yleisesikunnan päällikkö Martti Wallenius sotkeutui presidentti K. J. Ståhlbergin kyyditykseen. Tarkoitus oli muiluttaa kansallista sovintoa ja laillisuutta ajanut presidentti itärajalle ja tuupata sen yli.

Antibolševististen ryhmien useimmat terroriteot epäonnistuivat, ja lopulta ryhmien toiminta hiipui, koska Neuvosto-Venäjän salainen poliisi onnistui soluttautumaan näiden ryhmien sisälle.

Suomessa viranomaistenkin piirissä kasvanut ääriajattelu taas heikkeni, koska pyrkimys pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön neutraloi osan ääriliikkeitä lähellä olleesta poliittisesta eliitistä. Mutta ennen kaikkea ääriajattelu heikkeni, koska äänestäjät hylkäsivät pussihousumiehet ja koska kansanvaltaiset puolueet tekivät yhden totuuden liikkeisiin selkeän pesäeron. Vasemmalla eristettiin Stalinin määräysvallassa olleet kommunistit ja oikealla fasismin kanssa liehitellyt Isänmaallinen kansanliike. Mutta lähellä oltiin sitä, että Suomestakin olisi tullut terroriin ja väkivaltaan sotkeutunut maa, jollaisia nyt hämmästelemme ja kauhistelemme.

Mainion väitöskirja on tärkeätä historian perustutkimusta, mutta se muistuttaa myös, miten arvokkaita asioita sovinnonhalu ja yhteisen edun hakeminen ovat. Poliittisella puolueella pitää olla selkeät tavoitteet ja ohjelma, mutta yhtä lailla tärkeää on, että poliittiset johtajat ymmärtävät muiden näkökohtien arvon. Lopulta juuri sillä, toisen osapuolen kuulemisella ja kunnioittamisella, Suomessa tehtiin 1930-luvulla pesäero ääriliikkeisiin. Samaan aikaan esimerkiksi Viro vaipui yksinvaltiuteen.

Vaikka Suomessa ei olekaan nyt tehty terrori-iskuja, näköalattomuus ja pelko valtaavat täälläkin alaa. Pysäyttävä esimerkki ajan ahdistavasta hengestä on vaikkapa "sodan mustaa maailmaa" pelkäävän säveltäjä Aulis Sallisen parahdus 80-vuotispäivänään: "En tiedä, onko sielunvaellusta olemassa. Jos on, niin ilmoitan, ettei minulla ole haluja tulla tänne takaisin, ei koskaan eikä missään hahmossa" (HS 8.4.).

Kuitenkin Sallinen yhä säveltää. Kuukaudessa syntyy aina viisi minuuttia valmista musiikkia. Vuodessa uutta musiikkia syntyy jo tunti.

Ehkä juuri tästä sopua rakentavassa kansanvallassakin on kysymys. Maailma ei ole valmis, eikä valmistu. Mutta parempaa kohti voidaan mennä, jos on tavoite, suhteellisuudentajua ja kärsivällisyyttä.

Antti Blåfield blafield.antti@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat