Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattaa äänestää pienintä pahaa

Pääkirjoitus
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Mistä johtuu, että mielipidetutkimuksesta toiseen kasvava joukko kansalaisia ei tiedä, mitä puoluetta äänestäisi?

Suurimpien mielipidemittauksia tekevien yritysten, TNS Gallupin ja Taloustutkimuksen, tutkimuksissa puoluevalinnastaan epävarmojen äänestäjien määrä on viime viikkoina kasvanut, mitä lähemmäs vaaleja on menty.

Se on oikeastaan aika häkellyttävää. Media, puolueet ja yksittäiset ehdokkaat tekevät hiki päässä töitä, jotta kansalainen saisi eväitä tärkeän oikeutensa ja velvollisuutensa täyttämiseen, mutta epätietoisuus vain kasvaa.

Yle julkaisi maaliskuun lopussa Taloustutkimuksen selvityksen, jossa vain 56,5 prosenttia kansalaisista tiesi, mitä tai ketä äänestää. Tuoreimman TNS Gallupin tutkimuksen mukaan (tulokset tässä lehdessä) epävarmoja olisi 39 prosenttia.

Useampi suomalainen on sitoutunut kirkkoon kuin puolueisiin! Poliittisen järjestelmän yleinen hyväksyttävyys natisee liitoksissaan, eikä se ole vitsin aihe.

Ilmiö on vahvistunut Suomessa viime vuosina selvästi. Se on puolueillakin tiedossa, mutta ratkaisua pulmaan ei ole keksitty. Todellisuus, jossa elämme, ei muistuta enää sitä todellisuutta, johon nykyinen puoluejärjestelmä luotiin.

Politiikka on rikki, poliitikot sanovat. Me korjaamme sen, he sanovat myös. Ilmeisesti tähän on entistä vaikeampi luottaa, eikä se ole mikään ihme, kun ajattelee, minkälaista politiikka on viime aikoina ollut: sekavaa, riitaisaa ja päättämätöntä. Politiikkaintoa ei sytytä edes se, että Suomen ongelmat ovat vakavampia kuin aikoihin.

Keskustan ylivoimainen johto gallupeissa on synnyttänyt tilanteen, jossa puolueen puheenjohtajaa Juha Sipilää puhutellaan sujuvasti mediassa jo tulevana pääministerinä. Tämänkö pitäisi herättää vaali-intoa? Kaikkihan näyttää jo olevan selvää. Sipilä onkin ottanut jo pääministerimäisen etäisen ja juhlallisen aseman, eikä välttämättä vaivaudu vastaamaan hankaliin kysymyksiin, kuten arvoasioihin.

Luottamuksen palauttamisen pitäisi olla vaalien pääaihe, mutta mitään paradoksaalisempaa on vaikea kuvitella kuin vaalimainoksessa hymyilevät photoshopatut kasvot, jotka uskottavasti vannovat luottamuksen nimiin.

Sen olisikin oltava uuden hallituksen ensimmäinen asia. Sitä ennen: kannattaa äänestää pienintä pahaa.

Hanna Mahlamäki hanna.mahlamaki@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat