Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Volkswagenin yritys valloittaa Amerikka ei etene

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eurooppalaisilla kuluttajatuotteiden valmistajilla on usein suuria vaikeuksia kiilata Yhdysvaltain markkinoille. Tähän muuriin törmäsi muun muassa Nokia, joka ei saanut matkapuhelinkauppaa käyntiin markkinoilla, jotka kasvoivat ja joilla vahva läsnäolo oli lähes välttämätöntä.

Erityisen vaikeaa eurooppalaisilla valmistajilla on ollut Yhdysvaltain automarkkinoilla. Moni on yrittänyt päästä mukaan ja palannut kynsille iskettynä.

Saksalainen Mercedes-Benz on tunnustettu laatumerkki Yhdysvalloissa, mutta yhtiö epäonnistui pahoin yrityksessään päästä suurvalmistajaksi mantereelle. 1990-luvun lopussa amerikkalainen Chrysler oli kannattava autonvalmistaja, joka oli kasvattanut omaa markkinaosuuttaan. Daimler-Benzin tuotteilla oli vain prosentin markkinaosuus. Automyynti oli kasvussa, joten saksalainen valmistaja yritti oikaista markkinoille ostamalla Chryslerin.

Muutama vuosi fuusion jälkeen Daimler-Chrysler oli kriisissä. Yhtiöiden sulauttaminen oli epäonnistunut, ja saksalaisesta isännästä oli tullut rasite Chryslerin brändille. Myynti laski, ja Daimler myi Chryslerin vuonna 2007.

Daimler-Chryslerin fuusion isä ja toimitusjohtaja Jürgen Schrempp sai potkut.

Volkswagenin hallituksen puheenjohtaja Ferdinand Piëch ilmoitti viikonloppuna, että yhtiön toimitusjohtaja Martin Winterkorn ei nauti enää hänen luottamustaan. Vaikka Piëch tunnetaan tiukoista otteistaan, ilmoitus herätti kummastusta. Volkswagen on iskussa ja lähes kaikki ovat tyytyväisiä toimitusjohtajaan.

Syy on ehkä jälleen Atlantin takana.

Yhdysvaltain talous on elpymisessään edellä Eurooppaa. Yhdysvalloissa talous seisoo kuluttajan ostovoiman varassa. Nyt se on kasvussa ja autokauppa kiihtyy.

Volkswagen aloitti hyökkäyksensä Yhdysvaltain markkinoille finanssikriisin alla. Volkswagen ilmoitti haastavansa keskiluokan suosikit, japanilaiset valmistajat. Yhtiö kertoi tavoitteekseen myydä 800 000 Volkswagenia vuonna 2018.

Alku meni hyvin. Tuote sopi talouskriisistä kärsiville markkinoille.

Mutta viime vuodet ovat olleet paljon heikompia. Myynti on jumiutunut puoleen tavoitteesta, vaikka markkinat kasvavat. Toisenkin saksalaisen autovalmistajan Amerikan-valloitus näyttää epäonnistuvan. Ehkä Piëch haluaa syyllisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat