Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain pari vaaliteemaa näkyy ulkomaille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen EU-jäsenyyden alkuvuosien suuri tapaus oli vuoden 1999 jälkipuolisko, jolloin tuore jäsenmaa toimi puolen vuoden ajan koko unionin puheenjohtajana. Jaksoon suhtauduttiin etukäteen hyvin vakavasti, ehkä liiankin. Julkisessa keskustelussa oli nimittäin esillä myös ehdotus, että normaaliaikataulun mukaan keväälle 1999 osuneita eduskuntavaaleja olisi siirretty myöhemmäksi, jotta uusi ja mahdollisesti kokematon hallitus ei joutuisi ensi töikseen luotsaamaan Suomea puheenjohtajakauden läpi.

Idea kuihtui nopeasti pois, kun Suomessakin havahduttiin siihen, että aina jossain EU-maassa käydään vaalikamppailua tai ollaan vaihtamassa hallitusta. Kansallinen politiikka elää omalla aikataulullaan, EU-päätöksenteko omallaan, eikä demokratian normaalia kiertoa hätkähdetä.

Sen jälkeen unionin jäsenmaiden määrä on lähes kaksinkertaistunut, joten vaalit yhdessä pienehkössä maassa eivät saa normaalitilanteessa senkään vertaa huomiota. Tulos toki pannaan merkille ja kasvojen vaihtuminen havaitaan, mutta dramatiikan lietsominen säästetään parempiin kohteisiin.

Se on tilanne myös Suomen tämänkertaisten eduskuntavaalien kanssa. Suomalaispuolueet saavat hiukan vetoapua veljespuolueiltaan, ja ulkomaisissa viestimissä kuvataan vaalien yleisasetelmat, mutta muuten kansainvälinen huomio on maltillista.

Kaksi teemaa kuitenkin kiinnostaa muita enemmän: perussuomalaiset ja Venäjä. Kumpaankin on yleiseurooppalaisia syitä.

Perussuomalaisten menestys noteerattiin jo vuoden 2011 eduskuntavaaleissa osana protestipuolueiden esiinnousua. Sen jälkeen puoluekentän uusjakoja on nähty useissa eurooppalaisissa maissa.

Koska jokainen maa katsoo Suomen politiikkaa omien silmälasiensa läpi, perussuomalaisten asemointi poliittiselle kartalle on perustunut enemmän katsojan mielikuviin kuin Suomen tilanteeseen. Siksi monissa uutisissa puolue luokitellaan yksiselitteisesti oikeaan laitaan, vaikka sen juuria voi etsiä oikealta, vasemmalta ja keskeltä.

Perussuomalaisissa ulkomaista lukijaa ei kiinnosta pelkkä vaalimenestys vaan asema mahdollisissa yhteistyökuvioissa. Brittiläinen talouslehti Financial Times pohti tällä viikolla (14. 4.), miten Suomi aikoo kesyttää omat populistinsa. Suomellahan on vuosikymmenten perinne poikkipuolisten poliittisten suuntausten mukaanotosta päätöksentekoon. Suomessa perussuomalaisten osallistuminen seuraavaan hallitukseen on aivan mahdollista. Se hämmästyttää monissa muissa EU-maissa.

Siksi kiinnostus Suomen puoluekentän voimasuhteisiin ja muodostettavaan hallituksen kokoonpanoon jatkuu maailmalla vielä vaalipäivän jälkeenkin.

Toinen syy seurata ulkomailla Suomen vaaleja on Venäjän läheisyys. Maantieteellisen sijainnin vaikutusta Suomen poliittiseen elämään on seurattu maailmalla jo vuosikymmenien ajan. Tilanne on kovin toisenlainen kuin Neuvostoliiton ja yya-sopimuksen aikaan, mutta silti ne maat, jotka ovat kiinnostuneita Venäjästä, ovat sitä kautta osin kiinnostuneita myös Suomesta. Onhan Suomella EU-maista pisin maaraja Venäjän kanssa.

Tämä koskee esimerkiksi Saksaa. Saksa toteuttaa idänpolitiikkaansa nykyisin erityisesti EU:n kautta. Siksi Saksaa kiinnostaa, miten suomalaiset poliitikot ja äänestäjät reagoivat Venäjän ja lännen kiristyneisiin suhteisiin.

Kiinnostus ei vähene, vaikka puolueet ovat viime syksystä lähtien korostaneet ulkopoliittista yhteisymmärrystään. Varsinkaan suuret puolueet eivät ole halunneet nostaa Venäjää vaaliteemaksi, mutta poliittiset tarkkailijat panevat kyllä merkille, millaisia linjauksia uusi hallitus tekee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat