Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etsitkö sijoitusasuntoa? Seuraa raiteita

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Viitisentoista vuotta sitten etsimme uutta asuntoa Helsingistä. Itäisestä kantakaupungista Hermannista löytyi sopiva kerrostalokolmio, mutta yritin keksiä, miten voisin puhua hintaa vähän alemmas.

Mitenkäs tuo tuossa, on aika lähellä, haastoin välittäjää viitaten ikkunoista näkyneeseen Sörnäisten vankilaan.

"No jos ne sieltä muurin yli tulee, niin ei ne tänne Hermanniin jää pyörimään", välittäjä kuittasi.

Hyvä näkökohta, mutta kaupat jäivät hintapyynnön takia silti tekemättä.

Harmi, sillä viime lauantaina Helsingin Sanomat tiesi kertoa (HS 11. 4.), että Helsingin asuntojen hinnat ovat nousseet kymmenen viime vuoden aikana eniten juuri itäisessä kantakaupungissa.

Hermanni ei aivan yllä ympäröivien kaupunginosien nousuvauhtiin mutta on niiden tavoin saanut arvonnousunsa siitä, että aluetta on tiivistetty ja rakennettu täydemmäksi. Hyvin sinne näkyy vankilakin edelleen mahtuvan.

Uusien kerrostalojen ansiosta Hermanni kuuluu nyt Helsingin hyvinvoiviin kaupunginosiin, ainakin Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksen tekemään vertailun perusteella. Vertailussa on yhdistetty muun muassa asumisväljyys, palveluiden läheisyys, työttömyysaste, nuoren väestön suhteellinen osuus, tulot, koulutustaso ja äänestysaktiivisuus. Eniten parannusta näin mitatussa sosioekonomisessa asemassa vuosina 1980–2011 oli Hermannin, Vallilan ja Sörnäisten muodostamassa kolmiossa.

Suurin osa ihmisistä ostaa asunnon asuakseen eikä sijoittaakseen mutta toivoo silti asunnon arvon säilyvän ja mielellään vähän nousevankin.

Minne pitää mennä, jos haluaa löytää asunnon nyt vielä aliarvostetulta mutta tulevaisuudessa halutulta alueelta?

Täydennysrakentaminen ei yksin riitä, tarvitaan myös hyvät liikenneyhteydet.

Äskettäisessä Talouselämä-lehdessä annetut vinkit asuntosijoittajalle antavat miettimisen aihetta myös muille asunnon ostajille.

Nyt pitää seurata raiteita eli junaliikennettä ja metroa, esimerkiksi nykyisen Vantaankosken radan ja heinäkuussa avautuvan kehäradan varsia. Sijoittajat mainitsevat vanhoista alueista esimerkiksi Haagan ja Kannelmäen sekä Pasilan, joka rakennetaan tupaten täyteen.

Sen sijaan asuntosijoittaja ei viihdy Kehä I:n ulkopuolella ilman raideyhteyksiä. Jos Helsinki saa tahtonsa läpi, moottoriteiden sisääntuloväylät muuttuvat kaduiksi. Matka Nurmijärveltä keskustaan kestää entistä pitempään.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat