Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavoitteeksi on asetettava dynaamisempi Suomi

Pääkirjoitus
 
Matti Alahuhta ja Anders Borg

Edessä on vaikeita aikoja, mutta uuden talouskasvun edellytysten rakentaminen toisi myönteistä asennetta kaikkeen tekemiseen.

Suomen talouden tila on erittäin vakava. Hiipuminen jatkuu – etenkin muihin EU-maihin verrattuna – huolestuttavaa tahtia. Työllisyysaste on selvästi alle 70 prosenttia, ja maa velkaantuu yhä nopeasti.

Suomi ei houkuttele investointeja. Sveitsiläisen bisneskoulun vertailussa Suomi on investointikohteena vasta 58. sijalla.

Tilanteen korjaaminen vaatii merkittäviä päätöksiä. Myönteistä on, että Suomi pystyy toteuttamaan tarvittavat uudistukset vahvuuksiensa pohjalta, kunhan uudistuksista ensin päätetään.

Ensin on palautettava talouden kustannuskilpailukyky. Suomessa on jo laaja yhteisymmärrys siitä, että tämä edellyttää useiden vuosien maltillista palkkalinjaa. Myös työajan pidentäminen auttaisi.

Uudenlaisesta palkanmuodostuksesta sopiminen siten, että vientisektori määrittelee palkankorotuskaton, varmistaisi palkkakustannusten säilymisen kilpailukykyisinä tulevaisuudessakin.

Muita työmarkkinoille tarpeellisia uudistuksia ovat muun muassa uuden työvoiman palkkaamiskynnyksen alentaminen ja työajan joustavan käytön laajentaminen. Tärkeintä on saada laittomat lakot ja suhteettomat tukilakot pois suomalaisesta työelämästä.

Pitkän aikavälin menestyksen pohjaksi tarvitaan uutta dynamiikkaa, joka vauhdittaa yritysten kasvua. Nokian kaltainen tarina ei varmaankaan toistu, mutta keskisuuria yrityksiä tulee kannustaa kasvuun.

Noin kymmenen uuden, liikevaihdoltaan yli miljardin euron kokoisen yrityksen kehittyminen Suomeen voi olla hyvinkin mahdollista. Nämä yritykset muodostaisivat perustan uusille ekosysteemeille, jotka tukisivat monien pienten innovatiivisten yritysten kasvua.

Myös suurilla yrityksillä on hyviä mahdollisuuksia uusiutua ja kasvaa esimerkiksi digitaalisuutta hyödyntämällä.

Miten tällainen kehitys saadaan aikaan?

Seuraava yliopistouudistus on ensimmäinen tärkeä askel. Vuoden 2010 alussa voimaan astunut yliopistolaki on aktivoinut yliopistojen kehittämistä, mutta nyt Suomen on otettava seuraava iso loikka ja asetettava tavoitteet nykyistä merkittävästi korkeammalle. Suomalaisten yliopistojen on profiloiduttava, jotta osa niistä voi päästä aivan maailman kärkipäähän.

Julkinen sektori ei voi määritellä, mitkä toimialat menestyvät tulevaisuudessa. Suomen päättäjät voivat kuitenkin korostaa digitaalisuutta koulutuksessa, tutkimuksessa ja palvelujen tuottamisessa. Ohjelmointi voitaisiin määritellä lukioissa pakolliseksi aineeksi. Myös nanoteknologian, biotekniikan ja resurssitehokkuuden kaltaisista voimakkaan kehityksen alueista pitäisi tehdä suomalaisten vahvuuksia.

Näin toimien suomalaisille yrityksille voi avautua suuria mahdollisuuksia merkittävien teknologiamurrosten ja megatrendien hyödyntämiseen. Silloin onnistuminen voi johtaa nopean kasvun käynnistymiseen.

Suomen tulee myös jatkaa hyvään vauhtiin päässyttä start up -yritysten kehittämistä. Pian jo maailmankuulu Slush-tapahtuma liittää Suomen upeasti yrittäjyyteen ja innovaatioihin.

Suomen on koulutettava oman maan kykyjä, mutta rinnalle tarvitaan osaamista kaikkialta maailmasta. Parhaiden kykyjen pääsyä Suomen työmarkkinoille on syytä nopeuttaa. Automaattinen työlupien antaminen Suomessa valmistuneille ulkomaalaisille opiskelijoille olisi erinomainen uudistus.

Edellä kuvatun tueksi tarvitaan muitakin toimia.

Työtulojen verotusta tulee alentaa, jotta työn tekeminen tulee houkuttelevammaksi ja ostovoima kasvaa palkkamaltinkin aikana. Myös säädösten vähentäminen vaikutusarvioiden kautta ja lupamenettelyjen nopeuttaminen tuovat vauhtia talouteen.

Julkisten menojen leikkaustarpeet ovat hallinneet viime aikojen keskustelua. Menoleikkaukset ovat välttämättömiä, mutta tässä kuvattu dynamiikka lisäisi uskoa ja samalla myönteistä asennetta kaikkeen tekemiseemme.

Matti Alahuhta ja Anders Borg
Alahuhta on Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja. Borg on entinen Ruotsin valtiovarainministeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat