Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia osti markkinoilta sen, joka oli ostettavissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Nokia ostaa osakevaihdolla ranskalais-amerikkalaisen verkkovalmistajan Alcatel-Lucentin, Nokia saa yhtiön, jonka historia kuulostaa jotenkin tutulta. Tulee déjà-vu: tämä on nähty.

Ranskalainen Alcatel oli alkujaan ja aiempien yritysostojensa kautta monialayhtiö. Se havaitsi 1990-luvun lopulla, että tulevaisuus on televiestinnässä. Vanha yhteistyökumppani France Télécom ohjasi keskittymään kiinteisiin yhteyksiin. Rönsyt karsittiin.

Alcatel näki, että alan tulevaisuus on Yhdysvalloissa. Kova kilpailu oli hiljalleen nousemassa Kiinan suunnalta. Alcatel päätyi vuonna 2006 yhdistämään voimansa amerikkalaisen teleosaajan Lucentin kanssa.

Yhdistyminen ei tuottanutkaan toivottua tulosta. Yrityskulttuurit eivät sopineet yhteen, eikä synergiaetuja tullut. Asiakkaat jäivät odottelemaan kiukkuisina, kun kaksikko pohti suuntaa ja yhteistyötään.

Sitten iski globaali taantuma ja Alcatel-Lucent ajautui kriisiin. Myynti tökki ja kilpailijat menivät ohi. Tekniikka vanheni. Häviäjän maine tarttui yhtiöön. Pörssiarvo romahti. Markkinoita oli luettu väärin ja katteeton ylpeys oli sokaissut. Loistava tulevaisuus oli takanapäin.

Kun verkko-Nokia nyt päätyy hankkimaan Alcatel-Lucentin, se hankkii yhtiön, josta huokuu matkapuhelin-Nokiasta tutuksi tullut tuoksu.

Viime vuodet Alcatel-Lucent on tehnyt kovaa laihdutus- ja kuntoutustyötä. Silti vanhat strategiset virheet painavat ja haisevat.

Ranskassa mieluusti tulkitaan, että yrityksen yhdistyessä Nokian kanssa työpaikat Ranskassa säilyvät. Vanhojen virheellisten strategioiden korjaamisen kannalta on kummallista, jos Nokia on näin todella luvannut.

Verkkovalmistuksessa markkinat eivät kasva samalla tavalla kuin matkapuhelinten valmistuksessa. Verkkopuolella joutuu tekemään itselleen tilaa laatikon sisällä – ostamalla kilpailijoita tai kilpailijan. Alan ykkönen, Ericsson, ei ole hankittavissa. Sama pätee kakkoseen, kiinalaiseen Huaweihin.

Alcatel-Lucent päätyy Nokialle nähtävästi siksi, ettei muutakaan vaihtoehtoa oikein ollut – ei ostajalle eikä ostettavalle. Ratkaisu voi toimia, mutta mikään "match made in heaven" tämä ei ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat