Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liitto vastaan liitto

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilmailualan unioni IAU perui keskiviikolta lentoliikennettä haitanneen lakkonsa. Uusien työtaistelujen mahdollisuus on kuitenkin yhä olemassa, sillä IAU:n kokema ongelma pysyy eikä työnantajapuoli ole tuntenut liiton olevan tulossa millään tavalla vastaan.

IAU:n työtaistelussa kyse on ennen kaikkea siitä, että unioni pelkää oman roolinsa kutistumista.

IAU hellii ajatusta, että työnantaja haluaa rajoittaa lakko-oikeutta ja heikentää työehtoja. Suurten periaatteiden esille nostaminen kätkee sen, että alla on raadollinen ammattiliiton valtapolitiikka. Jos maakuntien kenttäpalveluita ja Norwegian-yhtiölle Helsinki-Vantaalla maahuolintapalveluita tuottavan Airpron tarjoama sopimus kerää sisäänsä lisää työntekijöitä ja laajenee, IAU menettää valtaansa. Voittajia ovat kilpailevat ay-liitot, Pardia ja JHL. Ne neuvottelivat Airpron sopimukset, jotka eivät polje palkkoja.

Toinen merkillinen piirre lakossa oli, että IAU:n toiveisiin suostuminen olisi ristiriidassa Suomen valtion toiveiden kanssa. Valtio haluaa pitää yllä vähäliikenteisiä lentokenttiä. IAU:n sopimukset johtavat työnkuviin, joissa työntekijät eivät tee monenlaisia työtehtäviä lentokentillä. Vähäliikenteisillä pikkukentillä täytyy olla moniosaajia – sellaisia, jotka voivat hoitaa muitakin hommia kuin laukkujen heittämistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat