Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älytöntä järkipuhetta

Pääkirjoitus
 
Jukka Ruukki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n tiedetoimituksen esimies.

Mis sie tarviit oikein järkevää ehdokasta? Täs siul on sellane.

Eduskuntaehdokkaan omakehu kertoo jotain vaalinalustunnelmista. Nyt kun talous sakkaa ja hyvinvoinnin perusta murenee, tyrkyllä on tavallista enemmän ehdokkaita, jotka uskovat, että viileä järkeily ja analyyttinen ajattelu nostavat Suomen takaisin kasvu-uralle. Puhtaat faktat peliin, tunteet narikkaan.

Järkipuhe kukkii eri puolilla puoluekenttää, mutta erityisen tyypillistä se tuntuu olevan ehdokkaille, joilla on teknillinen tai kaupallinen tausta. Mikään ei ole niin viisas kuin insinööri tai kylmänviileä talousmies.

Järkipuheen taustalla on ikivanha ajatus tunteiden ja järjen vastakkainasettelusta. Tunteet on saatava kuriin, jotta elämä ei menisi aivan järjettömäksi.

Ajatuksessa ei ole päätä eikä häntää. Päätöksentekoon tarvitaan molempia. Mitä enemmän aivoja ja päätöksentekoa on tutkittu, sitä erottamattomammaksi järjen ja tunteiden liitto paljastuu.

Ihminen ei ole pohjimmiltaan kovin rationaalinen eläin. Puhdas järkeily on harvinaista, samoin umpirationaaliset ihmiset. Valtaosa päätöksistämme syntyy tunteiden vallassa ja perstuntumalta. Ilmiön hienompi nimi on intuitio.

Perstuntuma on evoluution peruja. Esivanhempiemme piti silmänräpäyksessä päättää, mitkä asiat olivat vaarallisia ja mitkä turvallisia. Ne, jotka tulkitsivat uhkatilanteet oikein, selvisivät hengissä ja siirsivät kyvyn jälkeläisilleen. Jahkailevat analyytikot päätyivät petojen suihin.

Klassinen esimerkki tunnepäätöksestä on auton hankinta. Valitsemme menopelin tunteella ja perustelemme sen jälkikäteen järjellä. Ei ole sattumaa, että autolehtiä luetaan ahkerimmin, kun kaupat on jo tehty.

Miksei järki riitä? Yksinkertaisista ongelmista selviää silkalla järkeilyllä, mutta isoissa päätöksissä muuttujia on liikaa. Järkemme kyykkäisi alkuunsa, jos joutuisimme toimimaan vain sen varassa.

Mitä merkittävämpi päätös, sitä suurempi valta kannattaa antaa tunteille ja intuitiolle. Siten virheratkaisujen ja nahkapäätösten riski pienenee.

Sunnuntaina miljoonat suomalaiset tekevät ison päätöksen. Kuinka aivot valmistellaan vaalikuntoon? Tiede tarjoilee yksinkertaisen reseptin. Perehdy ensin hyvin ehdokkaisiin ja unohda sen jälkeen koko asia. Anna alitajunnan ratkaista.

Äläkä mene kiukkuisena äänestyskoppiin. Järki pelaa paremmin hyvällä tuulella.

Jukka Ruukki jukka.ruukki@hs.fi
Twitter: JukkaRuukki
Kirjoittaja on tiedetoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat