Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi esittelee auliisti heikkouksiaan – hybridisodassa niihin on helppo iskeä

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Euroopassa käydään hybridisotaa. Venäjä käy sitä Ukrainaa vastaan. Myös Suomi saa Venäjältä uhmakkaita viestejä.

Mistä on kysymys ja mitä asialle voi tehdä? Tapahtumat ovat lähellä, mutta esimerkit alkavat kaukaa.

Troijan hevonen on ehkä ensimmäinen tiedossa oleva esimerkki hybridisodasta.

Tarinoiden mukaan kreikkalaiset voittivat sodan Troijaa vastaan noin 3 200 vuotta sitten kätkemällä joukkojaan kaupungin porttien ulkopuolelle jättämäänsä suureen puuhevoseen. Kreikkalaisten kertomusten mukaan troijalaiset kärräsivät puuhevosen portista sisään. Yöllä kreikkalaiset tulivat ulos kapistuksesta, avasivat kaupungin portit ulkopuolella piileskelleelle armeijalleen, ja troijalaisille kävi huonosti.

Hämäystä, petosta, horjuttamista ja iskuja heikkouksiin on osattu kutsua hybridisodaksi vasta runsaan vuoden ajan. Sanapari yleistyi kuvaamaan Venäjän järjestämiä sotatoimia Ukrainassa. Määritelmään on liitetty myös kybersota, joka tarkoittaa samoja asioita digitaalisissa tietoverkoissa tehtyinä.

Teknologian kehitys saa puuhevosen vaikuttamaan kömpelöltä ratkaisulta, mutta edelleen keinot räätälöidään kohteen heikkouksien mukaisiksi. Troijalaiset olivat ilmeisesti herkkäuskoisia.

Venäjä on löytänyt Ukrainasta heikkouksia horjutettavakseen ja on myös aiheuttanut niitä. Hybridisotaan ovat kuuluneet viholliskuvan luominen, talouden heikentäminen ja sotatoimet Itä-Ukrainassa.

Ukrainan ulkopuolella varsinaiset sotatoimet eivät välttämättä kuuluisi valikoimaan, mutta Venäjä ei ole salannut valmiuttaan horjuttaa myös muita naapureitaan. Uhatuimmiksi itsensä tuntevat Baltian maat.

Pohjoismaat ovat yleisesti vaikea kohde Venäjän horjutustoimille. Suomi kuitenkin vetää puoleensa viestejä Venäjältä muutenkin kuin maantieteellisellä sijainnillaan.

Suomessa Venäjän vaikutuspyrkimys on näkynyt lukuisina uhkaavansävyisinä lausuntoina, joiden taustalla ovat useimmiten presidentti Vladimir Putinia lähellä olevat epäviralliset piirit. Virallisempi signaali oli pitkään Venäjän liike-elämässä toimineen Seppo Remeksen äskettäinen karkotus Venäjältä.

Järkevä perussääntö kansainvälisessä politiikassa on se, ettei kannata tieten tahtoen korostaa omia heikkouksiaan. Joskus vaikuttaa kuitenkin siltä, että Suomi käy informaatiosotaa itsensä kanssa.

Yhdenkään vastuullisen osapuolen tavoite ei välttämättä ole osoittaa Venäjälle vaikuttamisen mahdollisuuksia, mutta niin on käynyt.

Tuorein esimerkki oli viikonvaihteen kiistely Pohjoismaiden puolustusministereiden julistuksesta. Aiemmin on kiistelty Ruotsin ja Suomen hävittäjien osallistumisesta ilmaharjoitukseen Islannin ilmatilassa ja harjoittelusta yhdessä Viron Ämarin tukikohdista toimivien Yhdysvaltain hävittäjien kanssa. Teoriassa suomalaiset kannattavat puolustusyhteistyötä, mutta käytännön päätökset nostavat pintaan vanhoja piileviä paineita, jotka varmasti näkyvät Moskovaan asti.

Yhteisessä tekstissään puolustusministerit sitoutuivat puolustusyhteistyöhön ja sanoivat, että Venäjän toiminta on heikentänyt turvallisuuspoliittista tilannetta Pohjoismaiden lähialueilla.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen kutsui kirjoitusta Ylen haastattelussa provokaatioksi ennen kuin Venäjä ehti edes älähtää. MTV:n haastattelussa Kivinen vielä lisäsi, että kirjoitus rikkoo linjaa, jonka mukaan Suomi pysyttelee suurvaltaristiriitojen ulkopuolella. Se oli Suomen linja kylmän sodan aikana.

Kyllä Venäjä sitten myös älähti.

Samaan aikaan ulkoministeriön erikoistutkija Hiski Haukkala spekuloi laajemmilla hybridisodan kaltaisilla Venäjän toimilla Suomea vastaan, mikäli Suomi hakisi näissä oloissa Nato-jäsenyyttä (HS 12. 4.).

Tutkijoiden näkemyksiä tarvitaan, mutta ei pidä yllättyä, kun spekuloinnilla Venäjän reaktioista on vaikutusta Venäjän reaktioihin.

Sille ei voi mitään, että Suomessa reagoidaan Venäjän uhkakuviin voimakkaasti. Toisin on Norjassa.

Venäjä ei pahemmin kiukuttele Norjalle – Nato-maalle, jolla on Venäjän kanssa sekä maaraja että pitkä merialueiden raja. Ei kannata, koska Venäjän kiukuttelu ei kiinnosta norjalaisia.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat