Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän valinta: Stubb vai Rinne?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vielä tänään torstaina yllä olevat herrat ja viisi muuta puoluejohtajaa voi nähdä yhtä aikaa televisiossa puhumassa toistensa päälle. Ylen suuri vaalitentti on viimeinen tv-tentti. Sitten poliitikkoja näkee vielä pari päivää kauppakeskusten liepeillä ja kuntien keskustoissa. Vaalipäivä sunnuntai on tapana rauhoittaa kampanjoilta.

Mistä näissä vaaleissa on keskusteltu? Etupäässä taloudesta ja työllisyydestä. Ideologisia erojakin on tullut esiin. Vain vasemmistoliitto on sitä mieltä, että nyt ei ole leikkausten vaan elvytyksen aika. Muut puolueet ovat vaihtelevassa määrin omaksuneet valtiovarainministeriön leikkauslinjan.

Suunnilleen kaikki puolueet ovat vannoneet vientivetoisen kasvun nimeen. Mutta siihen, miten vienti saataisiin vetämään, puolueilla ei ole ollut ainakaan nopeaa ratkaisua.

Puhuttaessa kasvun ja työllisyyden luomisesta varsinkin Sdp:n ja kokoomuksen erot tulevat näkyviin. Kokoomus laskee tuloveroalen ja yksityisen kysynnän kasvun varaan, Sdp luottaa julkisiin investointeihin. Kokoomus lisäisi työvoiman tarjontaa työttömien etuuksia heikentämällä. Sdp ei sellaiseen suostuisi.

Palveluista eniten esillä on ollut nurin mennyt sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus. Todennäköisesti asia on esillä myös koko alkavan vaalikauden.

Vaalikeskusteluja on värittänyt luonnollisesti myös Venäjän kiristynyt suhtautuminen länteen. Siinä puoluejohtajien on ollut helppo olla samaa mieltä presidentti Sauli Niinistön kanssa. Suomen Nato-jäsenyydestä puhuvat tässä vaiheessa vain kokoomus ja Rkp.

Kreikasta ei noussut sellaista vaaliteemaa kuin perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini olisi varmaan halunnut. Liioin maahanmuutosta ei ole puhuttu, mistä Soini taas lienee tyytyväinen. Soini ei halua puolueelleen yhden asian liikkeen leimaa.

Alkuvuodesta näytti siltä, että vaaleista tulee kohtalaisen vaisut, kun keskusta näytti joka tapauksessa voittajapuolueelta. Keskustan kannatus kestää pienen notkahduksenkin. Kokoomuksen, Sdp:n ja perussuomalaisten taistelu kakkospaikasta on kuitenkin vielä viime metreilläkin niin tiivistä, että siinä riittää runsaasti seurattavaa.

Keskustan Juha Sipilä on pystynyt jatkamaan äärivarovaista linjaansa kohtuullisen menestyksellisesti: kun ei tee mitään, ei tee virheitäkään. Ilmiö oikein korostuu, kun muistaa, että keskustan puheenjohtaja on ensimmäisen kauden oppositiokansanedustaja, jonka näkemyksistä ei ole muutenkaan kertynyt vielä kovin paljon tietoa äänestäjille.

Syitä Sipilän kohteluun silkkihansikkain on useita. Kilpailijat eivät tohdi ärsyttää tulevaa pääministeriä. Oman pojan äkillinen kuolema on antanut Sipilälle eräänlaisen rauhoitusajan. Lisäksi suomalaiseen kulttuuriin istuu huonosti liian tiukka tivaaminen. Siinä kuulusteltavalle kertyy vain sympatiapisteitä.

Yhteen asiaan Sipilä joutuu ottamaan kantaa verrattain pian vaalien jälkeen: ottaako hän pääkumppaniksi Alexander Stubbin (kok) vai Antti Rinteen (sd). Molempia ei ole mahdollista saada – sen verran huonot ovat nykyisten päähallituspuolueiden välit.

Sipilän pitää siis päättää, yrittääkö hän muodostaa porvarihallituksen vai punamultahallituksen. Puolueen kentän aktiivit ovat selkeästi punamullan kannalla, mutta puolueen strategisesti keskeisillä paikoilla istuu lukuisia porvarihallituksen kannattajia. Kummankin puolueen kanssa voisi löytyä yhteisymmärrys, mutta eri asioista.

Molemmissa vaihtoehdoissa perussuomalaisilla on verraten hyvät mahdollisuudet päästä mukaan, pienpuolueilla ei. Tämä johtuu paitsi vaalimatematiikasta myös siitä, että sekä vihreiden että vasemmistoliiton halu ja kyky pysyä mukana hallituksessa on osoittautunut kuluneella vaalikaudella kyseenalaiseksi.

HS:n vaalipaneeli: Pitääkö pääkaupunkiseudun pelätä keskustaa?
HS:n vaalipaneeli: Pitääkö pääkaupunkiseudun pelätä keskustaa?
HS:n vaalipaneelissa pääkaupunkiseudun kaupunkien johtajat esittävät toiveensa tulevalle hallitukselle. Lisäksi he kertovat pitääkö Helsingin ja ympäristökuntien olla huolissaan keskustan mahdollisesta vaalivoitosta. Paneeliin osallistuivat Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Niinistö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat