Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueet vähättelevät ulkopoliittista asemaansa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työnjako Suomen ulkopolitiikan hoidossa ei heijastele pelkästään lakia vaan myös käytännön voimasuhteita. Perustuslaki puhuu yhteistoiminnasta presidentin ja valtioneuvoston välillä ja antaa EU-ulkopolitiikassa valtioneuvostolle vetovastuun.

Vaalikeskustelussa ulkopolitiikka on pidetty taustalla. Puoluejohtajat ovat väistäneet hankalat kysymykset viittaamalla tasavallan presidenttiin. Kansalaisia ei ole haluttu muistuttaa siitä, että he valitsevat nyt eduskunnan, jonka luottamusta nauttiva hallitus on toinen ulkopolitiikan johtamisesta vastaava instituutio.

Hyvä esimerkki on eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman (sd) puhe vaalikauden päättäjäisissä: "Ulkopolitiikan johtamisessa Te, arvoisa presidentti, olette voinut ja voitte luottaa niin eduskunnan kuin kansankin tukeen."

Osittain vakuutteluja selittää kansainvälinen tilanne, joka saa poliitikot muistelemaan aiempia käytäntöjä ja perustuslain kirjauksia, mutta suurin syy on presidentti Sauli Niinistön kansansuosio. Epäsuositut puolueet menevät ikään kuin varmuuden vuoksi presidentin leveän selän taakse myös asioissa, joista hallituksen pitäisi olla päävastuussa.

Perustuslaki velvoittaa yhteistoimintaan, mutta äänestäjille olisi hyvä tehdä selväksi, että myös eduskuntavaaleissa vaikutetaan ulkopolitiikan johtoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat