Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiskoja pitkin lentoasemalle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Heinäkuun alussa avautuva kehärata tuo tullessaan tervetulleen muutoksen, jolla on merkitystä laajemmallekin alueelle kuin vain pääkaupunkiseudulle. Helsinki-Vantaan lentoasemalle alkaa päästä myös junalla, kun nykyinen Vantaankosken rata yhdistetään päärataan.

Raideyhteyttä maan päälentokentälle on haikailtu jo vuosikymmenten ajan, kun matkustajat ovat vertailleet kokemuksiaan maailmalta. Monien pääkaupunkien lentokentillä on tarjolla suoraan keskustaan pyyhkäisevä, busseja ja takseja nopeampi junayhteys.

Kehärata ei ole tällainen nopea yhteys, eikä se edes ollut radan suunnittelun lähtökohta. Kehärata on osa pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmää ja yksi tulevista runkolinjoista. Keskeisenä ajatuksena ovat sen verran tiheät vuorovälit, ettei matkustajien tarvitsisi erikseen vilkuilla aikatauluja. Muita runkolinjoja ovat metro ja linja 550:n kaltaiset poikittaiset bussiyhteydet, joita on tulossa lisää.

Samalla kehärata on pääkaupunkiseudun ensimmäinen poikittainen raideyhteys, joka hyödyttää tässä suhteessa erityisesti Vantaata.

Junat lentoasemalle liikennöivät Helsingin päärautatieasemalta kahta kautta – mutta kääntöpuolena on, että kyseessä on samalla normaali paikallisliikenne eikä mikään omilla raiteillaan kulkeva express-juna. Niinpä matka Helsingin keskustasta Tikkurilan kautta lentoasemalle kestää 27 minuuttia ja Myyrmäen kautta 32 minuuttia.

Junat myös pysähtyvät joka ikisellä väliasemalla. Ruuhkaiselle pääradalle saisi nopeamman yhteyden vain niin, että muiden lähijunien ja pikajunien vuoroja vähennettäisiin. Kahden kolmen aseman ohittaminenkaan ei tuo Helsingin seudun liikenteen HSL:n testiajojen perusteella niin merkittävää ajansäästöä, että siihen kannattaisi ryhtyä.

Lentoasemaa käyttävät matkustajat kulkevat pakaaseineen työmatkaliikenteen ja muiden paikallisten asukkaiden seassa, mikä voi ruuhka-aikoina vaatia joustavuutta kaikilta osapuolilta.

Toisaalta liikennöinti on onneksi tiheää. Heinäkuun alun jälkeen lentoasemalle pääsee junalla arkisin kello 6–19 kymmenen minuutin välein ja kello 22:een asti vartin välein. Matkakustannuksia pääkaupunkiseudulla tulee seutulipun verran eli murto-osa siitä, mitä esimerkiksi Tukholman Arlanda Express tai kotimainen taksi maksavat.

Helsingin seudun liikennesuunnitelmassa häämöttää vuoden 2040 jälkeen myös suora lentokenttärata, joka toisi kaivatun nopean junayhteyden.

Tämänhetkisten ajatusten mukaan noin 30 kilometrin pituinen lentokenttärata kulkisi Pasilasta lentoterminaaliin lähes kokonaan tunnelissa, ja lentoaseman jälkeen se yhdistyisi päärataan Keravan kohdalla. Radalle ohjattaisiin päärataa ja Lahden oikorataa kulkeva junien kaukoliikenne ja lisäksi jonkin verran paikallisliikennettä. Nykyinen päärata jäisi pääosin taajamajunien käyttöön.

Liikenneviraston laskelmien mukaan matka-aika Helsingin keskustasta lentoasemalle lyhenisi sen jälkeen 15 minuuttiin. Nopea yhteys maksaisi tunneloinnin takia yli miljardi euroa. Rataan kannattaa varautua ainakin kaavoituksessa.

Kehäradan vähemmän esillä ollut puoli on se, että radan avaaminen merkitsee valtaisaa myllerrystä Vantaan bussilinjoille. Muutokset koskevat liki 200 000 matkustajan päivittäistä liikkumista, kun nykyisiä suoria bussilinjoja korvataan liityntäyhteyksillä kehäradalle. Noin seitsemänkymmenen bussilinjan numerointi ja reitit muuttuvat elokuun alkupuolella. Se voi tulla yllätyksenä.

Vastaavanlainen mullistus pääkaupunkiseudulla oli viimeksi vuonna 1982, kun itämetro alkoi liikennöidä – ja lisää on tulossa, kun länsimetro aloittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat