Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elvyttämisen järki riippuu siitä, mitä elvyttämisellä tarkoitetaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Torstaina julkaistun HS-gallupin mukaan kaksi suomalaista kolmesta vastustaa sitä, että taloutta elvytettäisiin velalla.

Velkaelvytystä vastaan puhuukin moni seikka. Myös puolustavia tekijöitä on.

Kansantalouden kaikkia lainalaisuuksia ei kannata hakea kotitalouksien laeista.

Valtiolla ei ole tarvetta pyrkiä velattomuuteen. Kotitaloudelle sellainen tilanne voisi olla edullinen, koska silloin jäisi enemmän ostovoimaa.

Mutta ei vertailua kannata siirtää kokonaan sivuun. Suomi saa nyt velkaa halvalla. Kotitaloudetkin voivat ottaa velkaa alhaisella korolla ja lainamarginaalilla.

Mutta kannattaako velkaa ottaa? Kotitalouksille vastaus on melko selvä – ainakin pitäisi olla: voi kannattaakin, jos on selvä tarve ja maksukyky sen kestää.

Valtiolle vastaus on vaikeampi. Elvyttämistä kannattavat muistuttavat, että monen euromaan velkasuhde on paljon suurempi. Saksan velkapotti on 80 prosenttia bruttokansantuotteeseen suhteutettuna, eikä kukaan tuskaile tilannetta.

Suomen ongelma ei ole se, mikä velkasuhde on nyt vaan se, mikä se on tulevina vuosina. Emu-rajan väärällä puolella olevien – 60 prosentin velkasuhteen ylittävien – euromaiden joukossa Suomi on se maa, jossa velkasuhde kasvaa vauhdilla. Tämänkin voi sivuuttaa, jos tietää varmasti, että valtio pystyy käyttämään lainatun rahan siten, että suomalaisille löytyy työtä. Työ pienentää etuusmenoja, luo kasvua ja lisää verotuloja.

Suomen talouden ongelma on kuitenkin rakenteellinen. Päällä painaa tietysti suhdannekin.

Me olemme menettäneet melko nopeasti kannattavinta tuotantoamme Nokia-klusterin hiipuessa. Metsäteollisuuden perinteisten tuotteiden kysyntä on kutistunut. Viennin rasitteena on kustannuskilpailukyvyn heikkous.

Näihin ongelmiin suhteutettuna tulos HS-gallupissa on ihan kohdallaan.

Ei näitä vaivoja elvyttämällä häivytetä.

Jos uusi hallitus onnistuu sopimaan uusista isoista rakenteellisista uudistuksista ja työllisyysastetta kohottavista ratkaisuista heti työnsä alussa, elvyttää voi – vaikka siten, että pidentää talouden sopeuttamisaikataulua, tukee tutkimusta ja tuotekehittelyä, etsii verotuksesta kevennysmahdollisuudet tai tekee talouden tarvitsemia infrastruktuurihankkeita. Mutta alussa on iso "jos".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat