Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan ero eurosta vahvistaisi rahaliittoa

Pääkirjoitus
 
Jan von Gerich

Viime aikojen vilkkaassa Kreikka-keskustelussa ja Kreikkaa koskevassa uutisoinnissa on noussut jälleen esille mahdollisuus, että Kreikka saattaisi joutua eroamaan eurosta.

Näyttää selvältä, että Kreikan euroeron vaikutukset olisivat lähes katastrofaaliset Kreikalle itselleen. Sen sijaan euroalueeseen Kreikan ero vaikuttaisi päinvastaisesti: Kreikan lähtö voisi johtaa entistä tiiviimpään rahaliittoon, ja se parantaisi pitkällä aikavälillä koko Euroopan talouden näkymiä.

Valuuttaunioni ilman yhteistä finanssipolitiikkaa on haavoittuvainen varsinkin kriisitilanteissa. Euroalueella yhteistä finanssipolitiikkaa on pyritty kompensoimaan lähinnä julkista taloutta – ja myöhemmässä vaiheessa myös taloutta yleisemmin – koskevilla säännöillä. Nämä säännöt osoittautuivat kuitenkin puutteellisiksi: niitä ei ole noudatettu eikä sääntöjen rikkojia ole rangaistu.

Jos Kreikan tapaus vahvistaa sellaista tulkintaa, että säännöillä ei ole mitään merkitystä tai että hallituksen vaihdos vaikuttaa euromaan neuvotteluasemaan, sääntöjen uskottavuus romahtaa täysin. Jos euromailla ei ole uskottavia sääntöjä tai yhteistä finanssipolitiikkaa, seuraava kriisi uhkaa jälleen koko euron tulevaisuutta.

Kreikan talouden uusi romahdus, ero eurosta ja uuden valuutan käyttöönoton ongelmat pelästyttäisivät muut euromaat ruotuun. Niissä Espanjan kaltaisissa maissa, joissa protestihenki kasvattaa uusien poliittisten voimien kannatusta, äänestäjät saisivat viimein paremman vertailukohdan: näin euroeron jälkeen kävisi.

Äänestäjät eivät varsinaisesti etsi Espanjan Podemosin tai Kreikan Syrizan kaltaisia puolueita, vaan ylipäätään muutosta nykymenoon. Espanjassa Podemosin suosio on viime aikoina notkahtanut, kun toisenlaista muutosta tarjoava Ciudadanos-puolue (Kansalaiset) nousee mielipidemittauksissa.

Euromaiden poliittinen yhteistyö tiivistyisi Kreikan eron jälkeen. Tämä tekisi mahdolliseksi aiempaa tiiviimmän ja taloudellisesti tehokkaamman valuuttaunionin rakentamisen.

Kuten Euroopan keskuspankki (EKP) on usein muistuttanut, euro ei ole vielä läheskään valmis. Tiiviimpää valuuttaunionia puoltaisi myös tarve vakuuttaa epäilijät siitä, ettei euron tulevaisuus ole uhattuna Kreikan eron jälkeen.

Pelot uudesta Euroopan laajuisesta finanssikriisistä Kreikan mahdollisen euroeron seurauksena ovat ylimitoitettuja. Kreikkaan liittyvät huolet eivät ole enää aikoihin nostaneet muiden Etelä-Euroopan maiden valtionlainojen korkoja, kun Euroopan keskuspankki on viimeinkin puolustanut euroaluetta kaikin mahdollisin asein.

Mittavin valtionlainaostoin EKP pystyy estämään markkinoiden uuden kriisiytymisen. Kreikan valtion velka puolestaan on jo pääosin harvojen käsissä – muilla euromailla, EKP:lla ja Kansainvälisellä valuuttarahastolla. Kreikan euroeroa lähes väistämättä seuraava – tai eroa edeltävä – velkojen laiminlyönti ei siis aiheuttaisi Euroopan markkinoita pelottavaa tappioiden aaltoa.

Euroerosta koituisi luonnollisesti myös kustannuksia. Se lisäisi lyhyellä aikavälillä epävarmuutta siitä, seuraisiko jokin muu maa Kreikan esimerkkiä. Talouden orastava elpyminen todennäköisesti pysähtyisi kvartaaliksi tai pariksi. Nopeat toimet niin keskuspankilta kuin hätkähtäneiltä muilta euromailta kuitenkin pitäisivät talouden heikkouden lyhytaikaisena, ja seuraava toipuminen olisi entistä vahvempi.

Myös turvallisuuspoliittisesti Kreikan euroero lisäisi epävarmuutta. Muilla euromailla olisi edelleen intressi varmistaa, ettei euron ulkopuolelle pudonnut Kreikka kääntyisi vahvasti itään päin. Kreikka tarvitsisi siis apua myös euron jätettyään.

Kreikkaa ei varsinaisesti voida erottaa eurosta, mutta ilman uskottavia uudistustoimia Kreikalla ei ole tulevaisuutta valuuttaunionissa. Kreikkaa ei myöskään kannata pitää mukana eurossa mihin hintaan hyvänsä.

Euroalue kestää Kreikan eron. Pitkällä aikavälillä ero voisi auttaa rakentamaan sellaisen talous- ja rahaliiton – tiivistämällä yhteistyötä myös finanssipolitiikan saralla –, joka pystyy aidosti kilpailemaan globaalissa taloudessa Yhdysvaltojen ja Kiinan kaltaisten jättien kanssa.

Kirjoittaja on Nordean pääanalyytikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat