Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttaja ei aina huomaa hakukoneeseen liittyvää valtaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Noin 90 prosenttia kaikista nettihauista tehdään Euroopassakin yhdysvaltalaisen hakukoneyhtiön Googlen sivuilla. Yhtiön hakukone istuu niin tiukasti internetin käyttökulttuurissa, että harva vaivautuu miettimään vaihtoehtoja "googlaamiselle" – joka on siis suomen kielessä ja monissa muissakin kielissä jo oma verbinsä.

On myös muita hakukoneita, kuten Microsoftin Bing tai Yahoo Search, mutta ne ovat jääneet kauas takamatkalle. Digitaalisessa maailmassa tuppaa vallitsemaan raaka laki, että voittaja vie koko potin.

Potti tarkoittaa tässä tapauksessa hakuihin liittyviä mainostuloja, joita Google saa muun muassa nostamalla hakutulosten paalupaikalle kaupallisia sivustoja tai pyörittämällä mainoksia hakutulosten rinnalla. Eikä Google ole enää pelkkä hakukone: sillä on muun muassa oma sähköpostipalvelu Gmail, oma selain Chrome ja yhteisöpalvelu Google+.

Nettikaupan aina vain yleistyessä yhtiön alkuperäiseen palveluun eli hakuihin voi yhdistää paljon kaupallisia mahdollisuuksia. Yksi tällainen mahdollisuus on Googlen oma hintavertailupalvelu, Suomessa vielä vähän tunnettu Google Shopping.

Euroopan komissio on Googlen kilpailijoiden avustuksella vainunnut Google Shoppingiin liittyvät kilpailuongelmat. Niinpä komissio päätti kuluneella viikolla lähettää Googlelle väitetiedoksiannon eli eräänlaisen haasteen, jonka mukaan Google käyttää väärin määräävää markkina-asemaansa. Komission mielestä Google suosii hakukonetuloksissa Google Shoppingissa olevia palveluita ja tuotteita sijoittamalla oman palvelunsa tuloksia näkyvästi esille hakutuloksissaan.

Googlen määräävä markkina-asema on hiertänyt EU:ssa viitisen vuotta. Edellisen komission kilpailukomissaari Joaquín Almunia pyrki sopimaan kiistat yhtiöiden kanssa, mutta uusi komissaari Margrethe Vestager lähestyy asiaa suoraviivaisemmin. Google Shoppingista haetaan eräänlaista ennakkotapausta, eikä ainakaan ensi alkuun sovitellen.

On hyvä herätellä kuluttajia huomaamaan, millaista näkymätöntä valtaa hakukoneyhtiö pystyy käyttämään. Toisaalta moni käyttää Googlea, koska sen palvelut toimivat. Innovoinnista ei pitäisi rangaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat