Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennen olivat äänestäjätkin parempia – ja muita vaalimyyttejä

Pääkirjoitus
 
Petri Korhonen

On helppo kerjätä äänestäjien sympatiaa sanomalla, että ennen Suomessa oli kaikki paremmin. Moni asia varmasti oli, mutta vaalien osalta väite on silkka myytti.

"Vaalitaistelu oli ennen räväkämpää."

Kyllä – jos räväkkyys on kiertoilmaisu valehtelulle, tarkoitukselliselle tosiasioiden vääristelylle ja kilpailijoiden mustamaalaamiselle.

Ehdokkaiden vaalipuheita ja väitteitä tarkistava Faktabaari-yhteisö kertoo päässeensä tänä keväänä yllättävän helpolla. Valtaosa ehdokkaista on esiintymisissään ja kirjoituksissaan pysynyt hyvin totuudessa. Päättömimmät väitteet ovat jääneet suljettuihin tupailtoihin.

Tästä voi kiittää sosiaalista mediaa ja vahtikoiramaista kansalaisjournalismia: nykyisin poliitikko jää hyvin todennäköisesti kiinni, jos hän puhuu julkisesti täysin perättömiä.

"Ehdokkaita ei vaalimainoskuvissa ennen photoshopattu tunnistamattomiksi."

Kyllä, kuvankäsittelyohjelmat olivat tuntemattomia. Virheet piti retusoida käsityönä piiloon pimiössä tai ehdokas kuvata sopivasti softaavan suodattimen läpi. Ja kuten nykylapset uskovat, ennen vanhaan koko maailma oli mustavalkoinen. Mustavalkoinen potretti vastasi todellisuutta yhtä hyvin kuin nykyiset muoviset Ken- ja Barbie-vaalikuvatkin.

"TV-tenteissä toimittajat osasivat ennen grillata haastateltavia älykkäästi."

Kyllä, jos osaamiseksi lasketaan jankuttaminen ja avoin puolueellisuus. Monet 1970- ja 1980-luvun kehutuista television vaalitenteistä näyttävät nyt vatsahappoiselta saivartelulta.

Hikoilevat ehdokkaat saivat kiistää olevansa neuvostovastaisia – ja varjelkoon, jos yya-liturgian sanamuodot eivät olleet hallussa.

"Hallitukset olivat ennen parempia."

Kyllä, ainakin peittelemään omia tunarointejaan. Maineenhallinta oli helppoa, kun ministereiden suhmuroinnit ja riidat pysyivät julkisuudelta piilossa.

Parempaa oli ehkä nopea kierto: ei ollut tavatonta, että kehno hallitus istui noin vuoden ajan, lyhytikäisimmät vain kuukausia.

"Äänestäjät olivat edellisvaaleissa fiksumpia kuin nyt."

Kyllä, mutta vain kulloisenkin nykyhallituksen mielestä.

Petri Korhonen petri.e.korhonen@hs.fi
Twitter: petri2020
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat