Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman kuluttavin vaalikampanja alkaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on vielä vajaat 19 kuukautta, mutta kampanja on jo käynnissä, eikä kyse ole edes ennätyksestä. Vuonna 2008, kun Barack Obama valittiin ensimmäiselle presidenttikaudelleen, kampanja oli muutaman kuukauden tätäkin pitempi.

Tällä kertaa Obama ei ole ehdokkaana, koska Yhdysvaltain laki sallii presidentille vain kaksi kautta. Obama voi kuitenkin olla merkittävä vaikuttaja, kun hänen edustamansa demokraattinen puolue kaikella todennäköisyydellä valitsee Hillary Clintonin seuraavaksi presidenttiehdokkaakseen. Obaman menestyminen äänestäjien arvioissa jäljellä olevana presidenttikautena voi parantaa Clintonin voitonmahdollisuuksia. Jos Obama ei menesty, Clinton ottaa mahdollisimman paljon etäisyyttä presidenttiin välttääkseen oheisvauriot ehdokkuudelleen.

Clintonin ylivoimainen lähtöasema demokraattien ehdokkaana muistuttaa tilannetta, jossa istuva presidentti pyrkii jatkokaudelle. Silloin vain haastavassa puolueessa käydään todellista kilpailua presidenttiehdokkuudesta. Niin on nyt käymässä.

Kampanjan alkuvaiheissa on kiinnitetty selvästi eniten huomiota siihen, että Hillary Clintonin – entisen presidentin Bill Clintonin puolison – mahdollinen vastaehdokas republikaanisesta puolueesta on Jeb Bush, jonka isä George H.W. Bush ja isoveli George W. Bush ovat entisiä presidenttejä. Toisin kuin Clintonilla, Bushilla on kuitenkin vielä edessään melkoinen esterata ennen kuin hänen edustamansa republikaaninen puolue lopulta valitsee presidenttiehdokkaansa.

Ensimmäisenä välivaiheena kampanjassa ovat puolueiden sisäiset osavaltiokohtaiset esivaalit, jotka käynnistyvät tammikuussa Iowasta. Niiden yhteydessä käydään kamppailua demokraattien ja republikaanien kesken, mutta vielä enemmän republikaanisen puolueen sisällä.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden runsaat viisi vuotta sitten tekemän päätöksen seurauksena kampanjaorganisaatioiden ulkopuolisten tukiryhmien rahoitus on lähes rajoittamatonta. Odotettavissa on siis satojen miljoonien dollarien kampanjavyörytyksiä ja runsaasti loanheittoa.

Hillary Clinton ei ole aivan yksin demokraattien leirissä: hänellekin on odotettavissa vastaehdokkaita kilpailemaan puolueen presidenttiehdokkuudesta. Vastaehdokkaiden menestyminen vaatisi kuitenkin täysin odottamattomia käänteitä. Siksi Clinton on koko pitkän presidenttikampanjan ajan yksin republikaanien ainoana maalitauluna. Kaikki hänen toimensa presidentin puolisona, senaattorina ja Obaman hallinnon ensimmäisenä ulkoministerinä ovat mahdollista raaka-ainetta hyökkäyksille, jotka ovat jo alkaneet.

Myös Clintonin oma kampanjakoneisto on jo toiminnassa. Viime päivät Clinton on torjunut syytteitä elitismistä muun muassa syömällä texmex-pikaruokaa.

Republikaanien keskinäisessä kamppailussa vastakkain ovat teekutsuliikkeen kannattamat konservatiivit ja laajempaa tukijapohjaa hakevat ehdokkaat. Jeb Bush kuuluu jälkimmäiseen joukkoon, kuten myös merkittävin kampanjansa virallisesti käynnistänyt republikaaniehdokas Marco Rubio. Kuubalaistaustaista Rubiota on kutsuttu republikaanien vastineeksi Barack Obamalle.

Konservatiivisen laidan tähtiin kuuluu texasilainen senaattori Ted Cruz.

Republikaaneilla on jälleen sama ongelma kuin Mitt Romneylla oli puolueen ehdokkaana neljä vuotta sitten. Ensin pitää olla kyllin konservatiivinen tullakseen valituksi ehdokkaaksi ensi vuoden heinäkuussa järjestettävässä puoluekokouksessa ja sitten kyllin maltillinen voittaakseen marraskuussa pidettävät vaalit.

Voitto Yhdysvaltain presidentinvaalien puolitoistavuotisessa kampanjassa edellyttää rahoitusta ja kestävyyttä. Kestävyyttä kaivataan myös äänestäjiltä ja yleisöltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat