Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokainen annettu ääni on ääni demokratian puolesta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Televisioidut vaalitentit paranivat loppua kohden. Parissa viimeisessä keskustelussa puoluejohtajat käyttäytyivät siten kuin suuri osa odottaa heidän käyttäytyvän.

Vaalikeskusteluja seuraaville on saattanut silti tulla turhautunut olo, eikä vain päälle huutamisen vuoksi. Keskustelut ovat liikkuneet ylätasolla. Miljardeja tai vähintään satoja miljoonia euroja on heitelty keskusteluissa sinne tänne.

Ne sadat miljoonat ja miljardit kuitenkin realisoituvat tulevalla hallituskaudella lähes jokaista koskeviksi etuuksien nipistyksiksi tai veronkorotuksiksi.

Poliitikkojen vastaukset ovat usein äänestäjän mielestä ympäripyöreitä. Se taas johtuu osin meikäläisestä monipuoluejärjestelmästä: Suomessa ei ole Ruotsin tapaisia blokkeja, jotka voisivat etukäteen luvata varmasti, mitä tapahtuu, jos blokki pääsee valtaan.

Vaalimainontakaan ei välttämättä anna suoria vastauksia. Moni ehdokas on mainoksensa mukaan "vahva vaikuttaja" tai "muutoksen tekijä".

Silti äänestäminen kannattaa.

Jos eduskunnan ulkopuoliset pienpuolueet lasketaan mukaan, useimmille äänestäjille luulisi löytyvän edes suunnilleen sopiva ehdokas. Kotiin jäämällä antaa muiden päättää puolestaan.

Annetulla äänellä on joka tapauksessa enemmän merkitystä kuin antamatta jääneellä äänellä. Äänestämällä antaa ehdokkaalleen ikään kuin mahdollisuuden päästä vaikuttamaan asioihin äänestäjän toivomalla tavalla.

Läheskään aina oma ehdokas ei pääse eduskuntaan, mutta sekin kuuluu edustuksellisen kansanvallan luonteeseen.

Ehkä joskus meilläkin voi halutessaan äänestää internetissä. Siihen saakka äänestäminen on hieman vaivalloisempaa kuin "tykkää"-napin klikkaaminen näyttöpäätteellä.

Äänestäminen muistuttaa peukuttamista siinä mielessä, että jokainen annettu ääni on "tykkää"-ääni kansanvaltaisen parlamentaarisen demokratian puolesta.

Helposti unohtuu, mikä merkitys on sillä, että kansalaiset voivat ilman painostusta valita keskuudestaan edusmiehensä ja -naisensa ja vielä luottaa vaalien tulokseen. Toisenlaisiakin yhteiskuntia on.

Demokratiaan kuuluu lisäksi, että ristiriidat ratkotaan rauhanomaisin keinoin.

Muun muassa edellä mainituista syistä kannattaa käyttää äänioikeuttaan. Tänään on hyvä päivä äänestää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat