Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueissa on tapahtunut vaalikauden aikana miesvallankumous

Pääkirjoitus
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Kahdeksan puoluejohtajaa käveli tiistai-iltana kello 17 Sanomatalon Mediatorille ja asettui istumaan yleisön eteen. Vaalikeskustelu kesti 1,5 tuntia, ja tentin loppupuolella siirryttiin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Juontajapari Piia Elonen ja Marko Junkkari uteli aluksi, mihin tehtäviin puheenjohtajat arvelevat joutuvansa sodan aikana.

Kysymys on ajankohtainen, sillä jokainen reserviläinen saa lähiaikoina Puolustusvoimilta kirjeen, jossa hänelle kerrotaan hänen sota-ajan palveluspaikkansa.

Puheenjohtajien vastaukset kuulostivat velmuilta varusmiesjutuilta, kun reservin kapteeni, kersantti, alikersantti ja korpraali pääsivät kertoilemaan sotilaallisista ansioistaan.

Moista kysymystä ei olisi tullut mieleen esittää edellisten eduskuntavaalien alla vuonna 2011. Silloin puolueiden puheenjohtajina oli neljä naista ja neljä miestä.

Puolueissa on tapahtunut vaalikauden aikana miesvallankumous. Sdp:n Jutta Urpilainen ja vihreiden Anni Sinnemäki pudotettiin paikoiltaan puoluekokousten äänestyksissä. Keskustan Mari Kiviniemi joutui luopumaan paikastaan.

Urpilaisen, Sinnemäen ja Kiviniemen seuraajiksi valittiin mies.

Niinpä puheenjohtajien yhteisellä esiintymislavalla istui enää yksi nainen, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen. Hänen ympärillään oli peräti seitsemän miestä.

Vaalien yleisilme on siis ollut perin miehinen. Sitä on korostanut puolueiden johtajavetoinen vaalimainonta. Miesjohtajat ovat päässeet esille myös puolueiden maksetuissa mainoksissa.

Puheenjohtajan persoonalla on ratsastettu niin paljon, että siinä on ollut jo riskinsä. Puoluejohtajien kasvot kuluvat vaaliviikoilla, ja johtajan liiallinen tuputtaminen voi kääntyä puoluetta vastaan.

Taloutta ja turvallisuutta on aina pidetty miesten puheenaiheina, ja nyt ne ovat suorastaan hallinneet puoluejohtajien vaalikeskusteluja.

On pohdittu otsa rypyssä valtionvelan kasvua, valtiontalouden säästöjä sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikeita ratkaisuja, kuten pyritäänkö Natoon tai onko Venäjä Suomelle sotilaallinen uhka.

Tasa-arvokysymykset ja perhepolitiikka on otettu viimeisenä keskustelujen aiheiksi.

Ei voinut kuvitellakaan, että pääkysymykseksi olisi noussut vaikkapa lapsilisien kolminkertaistaminen (eduskuntavaalit 1987) tai Sari Sairaanhoitajan palkkavaatimukset (eduskuntavaalit 2007).

Ehdokkaiden sukupuolijakaumassa ei ole tapahtunut muutoksia. Miehiä on aina ollut enemmän ehdolla, ja niin on nytkin.

Ehdokkaista 60,6 prosenttia on miehiä ja 39,4 prosenttia naisia. Naisehdokkaiden osuus nousi takavuosina vaali vaalilta, mutta kolmissa viime eduskuntavaaleissa naisten osuus on ollut noin 40 prosenttia.

Naisehdokkaat ovat kuitenkin kampanjoinnissa saavuttaneet miesten etumatkaa. Miesehdokkaat olivat ennen vanhaan paremmassa asemassa, koska vaalityötä hallitsi reipas äijämeininki.

Julisteiden ja esitteiden levittäminen oli rankkaa fyysistä puurtamista ja sujui miehiltä naisia paremmin. Miesehdokkaat pärjäsivät paremmin myös varainkeruussa. Vaalirahoittaja oli usein mies, oli hän sitten kaveri tai toveri. Niinpä miesten vaalimainokset olivat kookkaita, ja naisilla oli varaa vain pikkuilmoituksiin.

Näissä vaaleissa raha ei ratkaise yhtä paljon kuin aikaisemmin. Netti tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia tehdä vaalityötä halvalla ja saavuttaa äänestäjiä ilman välikäsiä.

Myös vaalirahoitukseen on löydetty uusia keinoja. Monet naisehdokkaat ovat onnistuneet netissä keräämään pienistä puroista rahapotteja, joilla he ovat pystyneet ostamaan tilaa ja aikaa lehdistä, radiosta ja televisiosta.

Naisehdokkaiden vahvin tuki on kuitenkin äänestyskopeissa. Äänioikeutettujen enemmistö (51,5 prosenttia) on naisia, ja he ovat ahkeria äänestäjiä.

Naisten äänestysprosentti on jo kahdeksissa eduskuntavaaleissa ollut suurempi kuin miesten prosentti. Trendi saattaa jatkua, sillä näissä vaaleissa ennakkoon äänestäneistä oli naisia selvä enemmistö, lähes 55 prosenttia.

Unto Hämäläinen
unto.hamalainen@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat