Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy-yhtiöiden pudotuspelit alkoivat

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Öljyn hinnanlaskun vaikutuksia on viime aikoina pohdittu monelta kantilta. On muun muassa arvailtu, mitä kehitys merkitsee Venäjän valtiontaloudelle, kuinka käy muille öljyntuottajamaille, miten hinta-ale elvyttää Euroopan taloutta ja laskevatko kuluttajahinnat.

Aika vähälle huomiolle on jäänyt se, että hinnanlasku vaikuttaa valtavasti yritysmaailman jättiläisiin – energiayhtiöihin, niiden investointihaluihin ja kannattavuuteen. Jos alalla tapahtuu hintakehityksen vuoksi fuusioita tai jotkin tuotantomuodot muuttuvat kannattamattomiksi, seuraukset ovat valtavat. Maailman energiantarve katetaan edelleen pääosin fossiilisilla energianlähteillä.

Runsas viikko sitten brittiläis-hollantilainen energiayhtiö Royal Dutch Shell teki ostotarjouksen brittiläisestä kaasuyhtiöstä BG Groupista. Hinta oli suurten lukujen toimialalle sopiva, 64 miljardia euroa.

Maanantaina norjalainen Dagens Naeringsliv -lehti kertoi, että norjalainen öljyjätti Statoil voi sanoa irti kymmenisen prosenttia henkilöstöstään. Yhtiön on etsittävä kustannussäästöjä öljyn hinnanlaskun vuoksi. Sama tarve on venäläisillä energiayhtiöillä, joiden lisärasitteena ovat Venäjän vastaiset pakotteet.

Osa öljy-yhtiöistä poraa ja pumppaa, osa jalostaa ja myy. Muutamat tekevät kaikkea tätä. Ensimmäinen ryhmä on alttein markkinahintojen laskulle.

Öljy-yhtiöiden herkkyys hintavaihteluille on kasvanut takavuosiin verrattuna. Yhtiöt ovat tehneet öljykenttien hyödyntämisestä kenttien omistajamaiden kanssa sopimuksia, joissa kiinteistä voitonjakoperiaatteista on luovuttu ja riskejä siirretty enemmän yhtiöille. Suojauksien poisto nosti yritysten voittoja hintojen noustessa, mutta öljyn halventuessa yhtiöt ottavat pahasti siipeensä.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan raakaöljybarrelin kallistuminen tai halventuminen dollarilla tarkoittaa 330 miljoonan dollarin voittoa tai menetystä Shellille. Ranskalaiselle Totalille dollarin arvoisen muutoksen seuraus on 170 miljoonaa dollaria. Aiemmin muutos vaikutti kumpaankin selvästi vähemmän.

Öljy-yhtiöt menettivät siis Venäjän tavoin kiinnostuksen varautua hinnanlaskuun.

Vielä pari vuotta sitten pidettiin selvänä, että Yhdysvaltain liuskekaasun ja -öljyn kasvava tuotanto mullistaa täydellisesti energiamarkkinat. Pienet yritykset valtasivat esiintymiä olettaen energian hinnan pysyvän pilvissä.

Maan liuskeöljyn tuotannon keskimääräisestä kannattavuusrajasta on useita arvioita. Arvioijien mukaan on kuitenkin selvää, että nykyinen öljyn markkinahinta on tämän rajan alapuolella. Muutama liuskeöljyn tuottaja on kyllä vakaasti viivan oikealla puolella, mutta moni on todella kaukana väärällä puolella. Ne eivät kestä pitkään tilannetta, jossa öljyn hinta on selvästi kannattavuusrajan alapuolella.

Muutama kuukausi sitten Venäjä syytti Saudi-Arabiaa Yhdysvaltain geopolitiikan tarpeiden myötäilystä. Venäjä toivoi, että Saudi-Arabia yrittäisi nostaa hintoja vähentämällä tuotantoaan. Saudit eivät suostuneet.

On toinenkin selitys. Koko energia-ala on myllerryksessä. Odotettavissa on fuusioita, pienten pelureiden kaatumisia, alan yhtiöiden yrityksiä hajauttaa riskejä, tuottajamaiden talousvaikeuksia ja tuotantomuotojen keskinäisiä liikahduksia. Vahvoilla toimijoilla on suden hetki.

Saudit ovat pelikentän hallitsijoita. Maan valtiollinen energiayhtiö Saudi Aramco pumppaa öljyä jättimäisestä Ghawarin öljykentästä sellaisilla kustannuksilla, että kannattavuus saavutetaan, vaikka hinta olisi alle puolet nykyisestä. Saudit voivat pudottaa tässä murroksessa pois muitakin kuin venäläisiä toimijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat