Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keväällä Ukrainassa kasvaa pelko taisteluista ja taloudesta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kevään edetessä Itä-Ukrainassa on varauduttu uuteen taistelukauteen.

Ilmaisu taistelukausi (fighting season) on lähtöisin Afganistanista, missä sotimisen kiihtymistä kommentoidaan kuin erillistä vuodenaikaa, joka koittaa vääjäämättä kevään myötä. Ilmaisun soveltuminen Ukrainaan on huolestuttavaa.

Runsas vuosi sitten Venäjän johdolla käynnistyneet sotatoimet Itä-Ukrainassa uhkaavat kiihtyä uudelleen hiljaisempien viikkojen jälkeen.

Sotiminen heikentää Ukrainan edellytyksiä rakentaa vakaata oikeusvaltiota, jonka puolesta kansalaisten ylivoimainen enemmistö äänesti vaaleissa. Se ei olisi paremmissakaan olosuhteissa helppoa.

Viikko sitten yhteenotot Itä-Ukrainassa Venäjän johtamien separatistien ja Ukrainan asevoimien välillä kiihtyivät rinnan tulitauosta käytyjen neuvottelujen kanssa. Niin on käynyt toistuvasti, kun sotatoimiin on haettu poliittista ratkaisua.

Viime tiistaina Saksan, Ranskan, Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit vetosivat raskaiden aseiden vetämiseksi Ukrainan rintamalinjalta samaan aikaan, kun Ukrainassa osapuolet tulittivat toisiaan raskailla aseillaan. Vetoomusten vaikutus on lähinnä siinä, että helmikuussa uudemman kerran Minskissä sovittu tulitauko pysyy virallisesti voimassa jatkuvista rikkomuksista huolimatta.

Paikallaan junnaavien neuvottelujen ja jatkuvasti kytevän sodan yhdistelmä pahentaa entisestään Ukrainan talousahdinkoa. Se on yksi Venäjän tavoitteista.

Presidentti Petro Poro{cechsenkon johtama hallitus on viime viikkoina saanut erävoittoja Ukrainan taloutta hallitsevien oligarkkien vallan rajoittamisessa ja julkisen rahankäytön valvonnan parantamisessa.

Parlamentti on kuitenkin käyttänyt aikaa myös muun muassa natsien ja kommunistien symbolien kieltämiseen, mikä voi vastata äänestäjien toiveita mutta ei vaikuta akuuttiin kriisiin.

Aseleposopimuksessa vaadittu alueiden itsehallinnon lisääminen on vasta aluillaan uudessa perustuslakineuvostossa. Hallituksen ja separatistien välillä ei ole yhteydenpitoa, joka voisi viedä pohjaa sotatoimilta.

Venäjän horjutustoimet Ukrainassa kohdistuvat viime kädessä talouteen. Varsinainen vastapuoli on EU, ei Nato tai Yhdysvallat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat