Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilälle jäi edelleen monta vaihtoehtoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuten mielipidemittaukset ennustivat, keskusta teki eduskuntavaaleissa paluun suurten puolueiden joukkoon ja samalla suurimmaksi puolueeksi, mutta odotettua heikommalla tuloksella.

Muuten vaaleista tuli juuri niin tasaiset kuin aavisteltiin. Keskustan perässä tulevien kolmen puolueen keskinäinen järjestys vaihteli ääntenlaskennan edetessä. Eroa kilpailijoiden kesken oli vain kolme neljä paikkaa. Vielä laskennan loppusuoralla perussuomalaiset oli menossa kokoomuksen ohi edustajien määrällä mitattuna. Sdp oli jo jäämässä muiden kyydistä.

Perussuomalaisten, kokoomuksen ja Sdp:n väliset erot jäivät sen verran pieniksi, että puolueiden järjestys ei sanele hallituskokoonpanoa. Keskustan puheenjohtaja, todennäköinen tuleva pääministeri Juha Sipilä sanoi vaali-iltana, että puolueiden järjestys ei ratkaise – vaaliohjelma ratkaisee. Sdp:n halu hallitukseen neljänneltä sijalta saattaa tosin olla heikko.

Vaalituloksen vuoksi moni edustaja vaihtui, mutta ei täysin uuteen kasvoon. Erityisesti keskustan ryhmään palasi moni eduskunnasta jo kertaalleen poistunut.

Tuleva hallitus ja nyt valittu eduskunta joutuvat tekemään lukuisia vaikeita ja myös epämiellyttäviä päätöksiä. Vaikeisiin kuuluu muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus, joka meni edelliseltä hallitukselta ja eduskunnalta mönkään. Julkisen talouden tasapainottamisen ja talouskasvun käynnistämisen reseptien yhdistelmä saattaa olla tekijä, joka valikoi hallituspuolueet.

Epämiellyttäviä päätöksiä on luvassa, jos julkisen talouden velkaantumistahtia aiotaan hidastaa.

Virallisesti hallitustunnustelijasta sovitaan vasta runsaan viikon kuluttua, kun eduskunta järjestäytyy. Todellisuudessa jo ennen vaaleja on käyty keskusteluja, joita jatketaan heti tällä viikolla. Myös keskustelut päähallituspuolueen ja etujärjestöjen kesken alkanevat välittömästi.

Viime eduskuntavaaleissa perussuomalaiset nappasivat ennennäkemättömän vaalivoiton. Muiden puolueiden säikähdys leimasi taustalla koko vaalikautta. Muut pelkäsivät, että jokainen hankala ratkaisu hyödyttäisi perussuomalaisia.

Varovaisuus on näkynyt myös vaalikeskusteluissa. Pääpaino on ollut konservatiivisissa, "miehisissä" aiheissa: taloudessa sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. "Pehmeät" aiheet – kuten sukupuolten palkkatasa-arvo, lasten ja vanhusten hoito, ympäristökysymykset – ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Perussuomalaiset selätti taas kerran mielipidemittaukset ja pysyivät tukevasti suurten puolueiden joukossa. Suomen politiikka on asettunut uudenlaiseen normaalitilaan. Voisi olettaa, että muut suuret puolueet vilkuilisivat vastedes vähemmän perussuomalaisiin päin ja ajaisivat omaa asialistaansa. Moni varmaan miettii, voisiko ja pitäisikö perussuomalaiset nyt ottaa hallitukseen.

Jopa kolmen perinteisen suuren puolueen hallitus olisi teoriassa mahdollinen, mutta ei käytännössä. Kokoomuksen ja Sdp:n välit ovat niin huonot.

Todennäköinen pääministeri Juha Sipilä on luvannut pysyä tehtävässään koko vaalikauden. Siitä voisi päätellä, että hän edellyttää myös hallitukseen tulevilta puolueilta sitoutumista koko vaalikaudeksi. Päättyneellä kaudella vasemmistoliitto ja vihreät jättivät hallituksen matkan varrella.

Pienistä puolueista parhaimmat mahdollisuudet hallitukseen on jälleen Rkp:llä. Keskusta tarvitsee lojaalin apupuolueen tasapainottamaan hallituksen voimasuhteita. Rkp tasapainottaisi myös hallituksen profiilia, jos perussuomalaiset ovat mukana.

Äänestysaktiivisuus säilyi lähes viime vaalien tasolla: se oli 70 prosenttia. Vaikka päätöksiä ei ole saatu riittävästi aikaan, politiikka on pysynyt huomion keskipisteessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat