Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissakaan ei tiedä, mitä vaaleissa saa

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Suomen vaalien alla monella taisi olla taas ikävä Ruotsia. Puolueet varoivat rivakoita avauksia hallitusoven sulkemisen pelossa. Äänestäjän oli vaikeaa hahmottaa, minkälaista politiikkaa kutakin puoluetta äänestämällä olisi luvassa. Vanha veisu kuuluu juuri siksi: Missä on kuluttajansuoja? Eikö pitäisi kokeilla Ruotsin malliin blokkipolitiikkaa, joka takaisi äänestäjille etukäteen selvät hallitusohjelmavaihtoehdot?

Tämän puolesta liputti muun muassa väistyvän hallituksen pääministeri Alexander Stubb (kok) vastikään Hufvudstadsbladetin haastattelussa.

Ruotsin mallilla on kieltämättä puolensa. Ei ole silti selvää, että se takaisi äänestäjälle kuluttajansuojan ja tiedon tulevasta. Katsotaan vaikka Ruotsin viime vaaleja ja alkanutta hallituskautta.

Stefan Löfvenin sosiaalidemokraatit valmistautuivat vaaleihin rinnan ympäristöpuolueen kanssa. Puolueet esittelivät punavihreitä lupauksiaan. Vaalivoiton jälkeen äänestäjille luvattu politiikka joutui silti hyllylle, sillä heikon vähemmistöhallituksen budjetti kaatui vaa'ankieliasemassa olevien ruotsidemokraattien protestin johdosta.

Seurasi hallituskriisi ja melkein uudet vaalit. Löfven totesi myräkän keskellä, ettei hän aikoisi hallita oikeiston budjetilla, jos se saisi tuen valtiopäivillä.

Sitten hän teki juuri niin – alkoi hallita oikeiston budjetilla.

Budjettivalta alkaa Ruotsissa nyt kevätbudjetin myötä hiljalleen palautua hallitukselle. Periaatteessa punavihreä äänestäjä voi siis odottaa vaalilupausten toteuttamista. Käänne oli silti mahdollinen vain niin sanotun joulukuun sovun ansiosta. Ja sopukin on äänestäjän kuluttajansuojan kannalta hankala.

Sopimus hallituksen ja opposition välillä solmittiin vuodenvaihteessa uusien vaalien välttämiseksi ja maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien eristämiseksi. Hallitus ja oppositio sitoutuivat siis siihen, että vähemmistöhallituskin saa vastedes budjettinsa läpi toisin kuin syksyn kaaoksessa.

Nyt porvareita äänestänyt penää kuluttajansuojaansa: äänestäjä tuskin aavisti, että hän saisi oikeiston, joka antaa sopimuksella pois aseensa merkittävimmässä asiassa, budjettipolitiikassa. Punavihreä hallitus tekee vasemmistopuolueen tuella budjetteja, ja oikeisto on käytännössä luvannut olla aina torppaamatta ehdotuksia. "Eihän Ruotsissakaan tiennyt, mitä sai vaalien jälkeen", kiteytti eräs ruotsinsuomalainen, joka äänesti molemmissa maissa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat