Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimerellä ihmiset kuolevat matkallaan kohti Eurooppaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopassa vallitsi sunnuntaina erilaisia todellisuuksia. Suomessa kansalaiset äänestivät hyvin järjestetyissä vapaissa eduskuntavaaleissa. Välimerellä arviolta jopa 700 laittomasti Eurooppaan pyrkinyttä ihmistä hukkui, kun heitä kuljettanut huonokuntoinen kalastusalus kaatui.

Tapahtumat Suomessa ja Välimerellä kertovat kahdesta erilaisesta maailmasta, mutta niiden välillä on yhteyksiä. Suomi on osa sitä Eurooppaa, johon päästäkseen sadattuhannet ihmiset vaarantavat oman ja perheidensä hengen.

Vaalikampanjassa yhteys tilanteeseen Euroopan etelärajoilla näkyi selvimmin perussuomalaisten ohjelman vaatimuksissa maahanmuuton rajoittamisesta. Kampanjoissa ei pahemmin keskusteltu inhimillisestä hinnasta, jota maahanmuutosta maksetaan Euroopan etelärajoilla.

Nämä murhenäytelmät ovat vaalien jälkeen muodostettavan hallituksen asialistalla vaaliohjelmista ja hallitusneuvotteluista riippumatta. Sen varmisti viimeistään sunnuntain katastrofi valtavilla mittasuhteillaan.

Ensireaktiona EU:ssa päätettiin lyhyellä varoitusajalla kutsua myös sisäministerit osallistumaan maanantaille ohjelmoituun ulkoministerikokoukseen. Ministereiltä ei odotettu päätöksiä uusista toimista maahanmuuton hallitsemiseksi, mutta kokous oli merkki nopeasti kasvavasta poliittisesta paineesta. Painetta ovat lisänneet vetoomuksillaan muiden joukossa YK:n pääsihteeri, paavi, Pelastakaa lapset -järjestö ja EU:n oma komissio.

Euroopan unionin rajaturvallisuusviraston Frontexin Italian edustalla nyt koordinoima valvontaoperaatio Triton ei vastaa lähimainkaan kriisin mittasuhteita, eikä Frontex ole pelastusorganisaatio.

Viime vuonna Italian laivaston johtama laajempi operaatio keskeytettiin, kun EU-maat eivät sopineet sen kustannuksista. Lisäksi Libyan rannikon edustalla purjehtineiden valvonta-alusten epäiltiin houkuttelevan merelle lisää ihmissalakuljettajien täyteen sullomia aluksia.

Tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä meritse Eurooppaan etelästä pyrkivien ihmisten määrä on kolminkertaistunut, ja hukkuneiden määrä on kasvanut samaan tahtiin.

Euroopalta tarvitaan nyt valvonta- ja pelastustoimia, yhteistä maahanmuuttolinjaa ja tukea Libyan kaltaisille maille ihmissalakuljetuksen lopettamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat