Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vielä liki kolmasosa puuttuu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskuntavaalien tulos valmistui vasta myöhään maanantai-iltana, mutta vihjeen puolueiden voimasuhteista olisi voinut nähdä jo alkuillasta. Neljä vuotta sitten perussuomalaiset saivat suurvoiton, koska uurnille saapui myös niitä, jotka olivat aiemmin jättäneet äänioikeutensa käyttämättä.

Tälläkin kertaa äänestysprosentti alkoi seitsemällä, mikä on hyvä saavutus moneen aikaisempaan vaaliin verrattuna.

Kun into äänestää säilyi lähes ennallaan, niin säilyi myös perussuomalaisten kannatus.

Silti edelleen liki kolmannes jätti äänestämättä. Millainen eduskunta meillä olisi, jos äänestysaktiivisuus olisi Ruotsin tavoin 85 prosenttia?

Aiemmissa vaaleissa hyvä koulutus ja tulotaso ovat yleensä merkinneet myös halua äänestää. Etelä ja länsi äänestävät ahkerammin kuin itä ja pohjoinen.

Oikeusministeriö teetti tutkimuksen vuoden 2011 eduskuntavaaleista. Siitä kävi ilmi, että äänioikeuttaan käyttäneet suhtautuivat äänestämättä jättäneitä myönteisemmin kansainvälisyyteen, monikulttuurisuuteen, työurien pitenemiseen ja ruotsin kielen vahvaan asemaan.

Nukkuvien puolue ei ole näkemyksiltään yhtenäinen ryhmä. Todennäköisesti mielipiteiden kirjo suomalaisten keskuudessa on kuitenkin suurempi kuin uudesta eduskunnasta voisi päätellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat