Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perus-Suomi järjesti jälleen yllätyksen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Timo Soini: Tänään on tilipäivä!
Timo Soini: Tänään on tilipäivä!
Timo Soini riemuitsi perussuomalaisten hyvästä vaalituloksesta sunnuntai-iltana.

Eduskuntavaaleissa tuli valituksi ennätysmäärä alle kolmekymppisiä edustajia. Nuoret naiset vasemmalta oikealle ottivat huikeita äänimääriä useissa vaalipiireissä. Edustajien keski-ikä laski 47,3 vuoteen edellisen vaalikauden alun 48 vuodesta.

On ollut tapana ajatella, että nämä ovat hyviä merkkejä tulevaisuuteen katsomisesta ja puolueiden sisäisestä uudistumisesta. Tervetulleita muutoksia ne ovatkin. Tällä kertaa uusi eduskunta heijastaa kuitenkin myös aiempaa enemmän Suomen jakautumista kahteen erilaiseen Suomeen.

Keskustan vaalivoitto ja etenkin perussuomalaisten torjuntavoitto ovat ilmentymiä haja-asutusalueiden, pienten kaupunkien ja lähiöiden konservatiivisesta Suomesta, josta kaupunkikeskustojen ja keskuskaupunkien asukkaat alkavat vieraantua yhä enemmän. Etenkin Helsingin erot muuhun Suomeen vain kasvavat.

Tästä osoituksena on muun muassa se, että perussuomalaisten tulos arvioitiin etukäteen alakanttiin niin mediassa kuin mielipidetiedusteluissakin. Puolueen rynnistys etenkin vaalipäivänä annetuissa äänissä löi ällikällä myös kilpailevat puolueet ja taisi yllättää perussuomalaisetkin, joille ennakkoäänet lupailivat vain 31:tä paikkaa. Lopulta paikkoja tuli 38.

Tulos kertoo, että perussuomalaiset ovat kanava muullekin tyytymättömyydelle kuin vain EU- ja maahanmuuttokritiikille. Suomessa on paljon niitä, jotka eivät ole syrjäytyneitä, mutta kokevat silti ulkopuolisuutta.

Kuten tutkija Mari K. Niemi on sanonut, tämä näkyy esimerkiksi siinä, että yhteiskunnallisen keskustelun muodot, paikat ja kieli eivät enää avaudu kaikille. Samaan aikaan työmarkkinoiden muutos työntää syrjään ennen arvostettuja taitoja. Populistinen viesti, jossa omaa elämänmuotoa ei lytätä vaan sitä kunnioitetaan, uppoaa otolliseen maaperään.

Perussuomalaisilla on ollut neljä vuotta aikaa ja entistä enemmän rahaa hioa puoluekoneistoaan kuntoon ja korjata heikkouksiaan. Nais- ja nuorisojärjestötyö näkyy nyt ryhmän kokoonpanossa.

Toinen vaalien iso yhteiskunnallinen muutos on vasemmiston alamäki. Sdp hävisi kahdeksan paikkaa, mikä on puolueelle myös taloudellisesti kova isku. Vasemmistoliitto oli odottanut vaalimenestystä ja vastakaikua velkaelvytyslinjalleen, mutta menettikin kaksi paikkaa.

Demareissa silmiinpistävää ovat isot erot ennakkoäänissä ja varsinaisen vaalipäivän äänissä. Tätä voivat selittää esimerkiksi television viime hetken vaaliväittelyt, jotka voivat olla se viimeinen silaus suurelle onnistumiselle tai isolle epäonnistumiselle. Puheenjohtaja Antti Rinne erottui viimeisessä tv-väittelyssä vaisuudellaan.

Sdp ei onnistunut edes Rinteen avulla saamaan takaisin perussuomalaisiin livenneitä miesäänestäjiä. Jotain kertoo se, että esimerkiksi uusissa vaalipiireissä Kaakkois-Suomessa ja Savo-Karjalassa Sdp menetti yhteensä neljä paikkaa eikä saanut läpi yhtään miesehdokasta. Kaikki kuusi läpi mennyttä ovat demarinaisia. Perussuomalaiset pitivät näissä vaalipiireissä yhteensä seitsemän paikkaansa – kaikki miehiä.

Kokoomus hävisi paikkoja ja oikeistolaistui – tällä kertaa nuorempien edustajien voimin, kun valituiksi tuli useita "uuskonservatiiveja". He ovat kaukana edellisen puoluejohdon sosiaalireformistisesta kokoomuksesta.

Vaalivoittaja keskustan tulosta himmentää se, että lopullinen kannatusprosentti 21,1 on keskisuuren puolueen luku. Keskusta ei palannut suuruutensa päiviin eikä kyennyt olennaisesti horjuttamaan perussuomalaisia.

Suurin pettymys koettiin Helsingissä, jossa keskusta ei edes tällä kertaa – suosionsa huipulla ja kovalla ehdokaslistalla – vedonnut äänestäjiin kahden paikan edestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat