Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suostuuko ammatti­yhdistysliike työelämän joustoihin?

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Keskustan puheenjohtaja ja todennäköinen pääministeri Juha Sipilä kertoi maanantaina juoksuttavansa rinnakkain hallitusneuvotteluja sekä keskusteluja yhteiskuntasopimuksesta. Tämä on sinänsä loogista. Yhteiskuntasopimus ja hallitusohjelma, jopa hallituspohja, kietoutuvat tiiviisti yhteen.

Sipilän tunnettu dilemma on seuraava: kokoomuksen kanssa työelämän uudistamisesta olisi helpompi sopia kuin Sdp:n kanssa, mutta porvarihallitus – tai tällä kertaa perusporvarihallitus – saisi ammattiyhdistysliikkeen helposti takajaloilleen.

Sdp jäi vaaleissa neljänneksi, mutta sillä on niin sanottua ulkoparlamentaarista voimaa: SAK, tai ammattiyhdistysliike laajemminkin, Akavaa ja eräitä STTK:laisia liittoja lukuun ottamatta.

Keskusta on toistaiseksi hyvin vaitonainen siitä, mitä yhteiskuntasopimus sisältäisi. Ay-liikettä ei haluta refleksinomaiseen vastustukseen ennen kuin keskusteluja on kunnolla edes aloitettu.

Ilman muutoksia työelämän pelisääntöihin Sipilän tavoittelemaa talouskasvua ei kuitenkaan saada aikaan. Entisenä yrittäjänä Sipilä kyllä tuntee yrityksen kasvun ja työllistämisen esteet.

Jos arvata saa, Sipilä yrittää sopia ay-liikkeen kanssa muun muassa työaikojen lisäjoustoista, ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentämisestä, uuden työntekijän koeajan pidentämisestä ja paljon muustakin.

Mahdollisella listalla on paljon asioita, jotka saavat ay-liikkeen niskakarvat pystyyn. Mutta jos esittäjänä on porvarihallitus, asiat menevät varmasti lukkoon. Siksi, että ehdotetut asiat eivät ole mieleen, mutta yhtä paljon siksi, että esittäjänä on vääränvärinen hallitus.

Tämän vuoksi hallitukseen tarvittaisiin Sdp ja Antti Rinne. Hän olisi takuumies Hakaniemen työntekijälinnakkeen suuntaan.

Ratkaisevaa saattaa olla, kuinka paljon Rinne on valmis hyväksymään palkansaajille ikäviä asioita ja kuinka hän saa hyväksytettyä ne ammattiliitoissa.

Sipilän esikunnassa on henkilö, jolla on arvokasta kokemusta takanaan: puoluesihteeri Timo Laaninen. Hän kuului keskustan merkittäviin toimijoihin Esko Ahon hallituksessa, samoin kuin Matti Vanhasen hallituksissa. Sekä Ahon hallitus että Vanhasen toinen hallitus saivat vastaansa palkansaajien yleislakkouhan ja joutuivat luopumaan aikeistaan.

Tässä tilanteessa pääministeriltä tarvitaan neuvottelutaitoja ja hyviä hermoja. Yleislakon uhkaa ei nyt kaivata.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat