Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkoa kannattaa uhmata

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Mikä on näkymätön, mutta vaikuttaa ihmisiin kaikkialla – eduskuntavaaleissakin? Oikea vastaus: pelko.

Pelko vaihtelee irrationaalisesta selittyvään, ja pelon aiheita riittää ilmastonmuutoksesta pimeään, elämästä kuolemaan, muukalaisista läheisiin, sodasta kestävyysvajeeseen, ihmisistä kummituksiin. Pelolla on astevaihtelunsa: ahdistus, huolestuneisuus, kammo ja kauhu.

Lasten toveritesteissä kysellään, kuka uskaltaa hypätä, kiivetä, sanoa – siis tehdä jotain vaarallista. Lapset leikkivät perinteistä "kuka pelkää mustaa miestä" -leikkiä, joskin poliittista korrektiutta vaalivissa piireissä musta mies on korvattu vihreällä. Musta mies ei kuitenkaan alun perin tarkoittanut tummaihoista miestä vaan kylmää kiveä veteen viskovaa Pyhää Jaakkoa tai mustaa surmaa, jota sietikin pelätä.

Pelkuruutta ei yleensä arvosteta toisin kuin sen vastapuolta rohkeutta. Meidän pitäisi kuitenkin olla kiitollisia, että esivanhempamme älysivät tuhansia vuosia sitten pelätä henkensä edestä. Pelko oli lajin hengissä pysymisen edellytyksiä.

Jos suljetaan pois lamaannuttava kauhu, pelko on kehittänyt ihmisen ongelmanratkaisukykyä. Pieni mutta neuvokas on voinut nujertaa ison ja tyhmän, mikä on monen sadunkin perusteema.

Pelkoa on ollut aina, ja sitä on käytetty hyväksi yhtä kauan. Brutaali vallankäyttö ei ole uusi ilmiö. Terrorismin ja terrorin tarkoitus on synnyttää pelkoa – ne elävät siitä. Väkivalta ja pelko tuhoavat normaalielämän.

Sama asetelma on väkivaltaisessa ihmissuhteessa. Uhri menettää hampaiden ja kylkiluiden lisäksi itsenäisyytensä.

Pelko liikuttaa. Köyhimmissä maissa sodan ja väkivallan pelko ajaa ihmiset liikkeelle maassa- tai maahanmuuttajiksi. Vauraissa vaihtoehtojen maissa maastamuuton syyksi voi riittää verottaja.

Kun sisäasiainministeriö tutkitutti suomalaisten pelkoja kolmisen vuotta sitten, yksinäisyyden rinnalla olivat muun muassa irrallisuuteen, työn riittämiseen tai työssä jaksamiseen liittyvät pelot. Makrotason pelkoja olivat esimerkiksi hyvinvointiyhteiskunnan kato ja ydinvoimalaonnettomuus.

Helsingin kaupungin tietokeskus, opetusvirasto ja nuorisoasiainkeskus tutkivat neljä vuotta sitten helsinkiläisten 11–19-vuotiaiden nuorten pelkoja. Nuorten kuusi yleisintä pelkoa olivat vakava sairaus, läheisen menettäminen, rahattomuus, työttömyys, sota ja kuolema. Pelot eivät selvästikään katso ikää.

Pelkokin on muuttunut rahaksi. Sen ympärille on syntynyt miljardien eurojen liiketoimintaa: aseteollisuutta, vartiointi-, turva- ja hoivapalveluja, laitteita, vaatteita, ohjelmia ja sovelluksia.

Pelottelijat tulevat samasta pimeästä pahuusluolastosta kuin hädän kyyniset hyväksikäyttäjät. Erinomaisia tukijoita ovat esimerkiksi välinpitämättömyys ja sivusta seuraaminen. Saamattomuus. En tiedä, kuinka monta tuhatta ihmistä Välimereen pitää hukkua, ennen kuin esimerkiksi eurooppalaisten muualle tuijottelu lakkaa ja julmaan ihmiskauppaan tartutaan.

Toivollakin tehdään rahaa. Välimeren kuolemanveneet ovat täyttyneet pelokkaista ihmisistä, jotka ovat toivoneet parempaa. Sinänsä toivo on pelon valoisa vastavoima. Jos pelolla on useita kasvoja ja astevaihtelua, niin on toivollakin. Toivolla on käytössään vahvoja työvälineitä: ihmiset ja tieto, mutta ennen kaikkea teot.

Toivo voi joskus saada alkunsa kiukusta, joka jalostuu haluksi toimia. Toivokaan ei kysy ikärajaa. Helsingin Narinkkatorilla järjestetään 26. toukokuuta Lasten Itämeripäivä, joka huipentaa lasten aloitteesta syntyneen ja lasten tekemän Itämeriprotestin. Aikuisilla on lupa liittyä protestiin.

Kun lapsi pelkää pimeää, vanhempi pitää lasta kädestä ja vie katsomaan pelkoa. Lamppu valaisee kammottavat nurkat, eikä löydy mitään pelättävää. Tiedolla on lampun virka. Valistuksen kantasana on valo.

Lampulle kaikki kunnia, mutta vähintään yhtä tärkeä on lapsen käteen tarttuva käsi. Pelot kutistuvat, kun niitä kohdataan yhdessä. Jaettu rohkeus on moninkertaista rohkeutta.

Ihmiset pystyvät tuottamaan sekä pelkoa että toivoa. Ihminen voi valita, katsooko ohi vai tarttuuko pelkäävän käteen.

Kysyy, kuinka voit ja kuuntelee vielä vastauksenkin.

Reetta Meriläinen hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n entinen päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat