Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri johtaa EU-ulkopolitiikkaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuosien varrella pääministerin asema Suomen EU-politiikan johdossa on vahvistunut monen käänteen kautta. Se kattaa myös unionin ulkopoliittisen päätöksenteon. Vuonna 2012 pääministerin roolia vielä lujitettiin perustuslain muutoksella.

Siitä huolimatta pääministerin johtorooli oli eduskuntavaalien kampanjoinnissa harvoin esillä. Kun puhe vaalitenteissä kääntyi ulkopolitiikkaan, puoluejohtajat korostivat vastauksissaan nopeasti tasavallan presidentin Sauli Niinistön arvovaltaa. Tässä joukossa olivat sekä väistyvä pääministeri Alexander Stubb (kok) että todennäköinen seuraava pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Keskusteluista saattoi syntyä kuva, että EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan painoarvo osana pääministerin tehtäviä on jotenkin valinnaista. Pääministerin profiili ulkopolitiikassa voi vaihdella, kuten se on tehnytkin, mutta ulkopoliittista vastuutaan pääministeri ei voi väistää. Sen takaavat sekä kirjaukset Suomen perustuslaissa että nopeasti etenevät kriisit Euroopan ympäristössä. Pääministeriltä pitää voida odottaa sanottavaa kriiseihin jo hallituksen lähtöruudussa.

Pääministerin ulkopoliittinen asema ei ole vahvistunut sattumien kautta. Perustuslain muutokset viisi vuotta sitten lähinnä selkiinnyttivät aiempia käytäntöjä. Muutoksissa perustuslakiin kirjattiin Suomen EU-jäsenyys ja pääministerin osallistuminen huippukokouksiin. Samalla eduskunnalle määrättiin ratkaisuvalta presidentin ja valtioneuvoston mahdollisissa kiistoissa.

Eduskunnan perustuslakivaltiokunta on vuodesta 1994 lähtien johdonmukaisesti korostanut valtioneuvoston ja sitä kautta eduskunnan vastuuta Suomen EU-politiikassa. Ensimmäinen korkean profiilin törmäys asiassa nähtiin jo, kun Suomi allekirjoitti EU-liittymissopimuksensa kesäkuussa 1994. Tuolloin presidentti Martti Ahtisaari otti paikan illallispöydässä silloisen keskustalaisen pääministerin Esko Ahon sijaan.

Perustuslain muutoksista huolimatta vielä vuonna 2008 presidentti Tarja Halonen otti Venäjän ja Georgian sotaa käsitelleessä huippukokouksessa neuvottelupöydässä paikan ulkoministerinä olleelta Alexander Stubbilta, joka oli neuvotellut sodan lopettamisesta Etyjin puheenjohtajana.

Lissabonin sopimuksen tullessa voimaan joulukuussa 2009 pääministerinä ollut Matti Vanhanen (kesk) ilmoitti, että vastaisuudessa pääministeri edustaa perustuslain mukaisesti Suomea EU:n huippukokouksissa. Niin on siitä lähtien myös toimittu.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on palannut velka- ja finanssikriisien katveesta EU-maiden yhteisen asialistan kärkeen.

Kriisit ovat lisänneet EU:ssa jäsenmaiden – Suomessa pääministerin – painoarvoa suhteessa EU:n komission virkamieskoneistoon.

Esimerkki asioiden nopeista käänteistä on EU-johtajien torstaina kolmen päivän varoitusajalla järjestämä huippukokous, jonka aiheena on Välimerellä humanitaariseksi katastrofiksi paisunut laiton siirtolaisvirta Eurooppaan.

Siirtolaisvirran taustalla on Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän sekasortoinen väkivalta, joka on sekin EU-johtajien yhteisten ongelmien joukossa.

Lisäksi Suomen tuleva pääministeri on mukana päättämässä EU:n Venäjään kohdistamista pakotteista ja muista toimista Ukrainan kriisissä. Nimenomaan Ukrainan kriisi on korostanut presidentin asemaa Suomen ulkopolitiikassa kuluneen vuoden aikana.

Perustuslain mukaan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. EU:n ulkopolitiikassa virallinen marssijärjestys on päinvastainen.

Kriisioloissa ulkopolitiikan kahtiajaossa onnistuminen on vaikeaa mutta erittäin tärkeää. Se edellyttää, että myös pääministeri ottaa vastuun roolistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat