Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU lisäsi itse Gazpromin tekojen selvittelyyn geopolitiikan makua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Euroopan unionin komissiota rakennellaan, samalla pohditaan salkkujen keskinäisiä painoeroja.

Painavimmiksi tehtäviksi nostetaan toisinaan sellaisia, joissa komission valta on käytännössä rajoitettu.

Esimerkiksi käy ulkoasiainkomissaarin toimi. Suuret EU-maat pitävät tiukasti kiinni ulkopoliittisesta vallastaan, mikä heikentää Brysselin roolia.

Yksi vahvimmista komissaareista on pitkään ollut se, joka päättää kilpailuasioista.

Tällä sektorilla komissiolla on suuri ja melko suvereeni valta. Kilpailukomissaarin päätöksillä voidaan ahdistaa nurkkaan monikansallisia yhtiöitä ja määrätä jättimäisiä sakkoja. Hän voi myös päättää ratkaisuista, jotka estävät yritysfuusioita ja jotka pakottavat jäsenmaita avaamaan markkinoitaan – halusivat ne tai eivät.

Marraskuussa työnsä aloittaneen komission kilpailukomissaari, tanskalaisesta sosiaaliliberaalista Radikale Venstre -puolueesta tullut Margrethe Vestager on pannut tuulemaan.

Viime viikolla Vestager vaati amerikkalaiselta hakukoneyhtiöltä Googlelta selitystä siitä, käyttääkö yhtiö väärin määräävää markkina-asemaa. Googlen on vastattava saamaansa niin kutsuttuun väitetiedoksiantoon nopeasti. Jos selitys ja luvatut toimet eivät tyydytä komissiota, prosessi voi edetä kohti sakkoja.

Tällä viikolla kohteena on tiettävästi venäläinen energiayhtiö Gazprom. Vestager ilmoittanee, että myös Gazpromille lähtee väitetiedoksianto.

Gazprom on markkina-asemansa turvin saanut aikaan toimitussopimuksia, joita on moitittu kohtuuttoman pitkäaikaisiksi. Itä-Euroopan EU-maat ovat kertoneet, että ne joutuvat maksamaan kaasusta korkeampaa hintaa ilman syytä.

Vestagerin edeltäjä, espanjalainen sosialisti Joaquín Almunia jatkoi loputtomia neuvotteluja.

Gazpromin tapauksessa syy hitauteen oli tiettävästi se, että EU vältti ärsyttämästä Venäjää, koska Ukrainan tapahtumat jo muutoinkin hiersivät välejä.

Toimiessaan näin EU kuitenkin tuli itse vahvistaneeksi tulkintaa, että Gazpromin vastaiset toimet eivät ole puhdasta kilpailupolitiikkaa, vaan niissä on mukana myös piirun verran geopolitiikkaa.

Jos prosessi nyt etenee, Venäjä taatusti tarttuu tähän sille tarjottuun ja sille sopivaan tulkintaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat