Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaakauppa korjaisi talouden epätasapainoa

Pääkirjoitus
 
Marko Juutinen. Kirjoittaja on tohtoriopiskelija Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa.

Yhdysvaltain kauppatase oli viime vuonna yli 700 miljardia dollaria miinuksella. Maan vienti on vähäisempää kuin tuonti, mikä vaikuttaa valtiontalouteen: kun verotulot vähenevät, valtiontalouteen syntyy alijäämää. Yhdysvalloissa on siis kaksoisalijäämä.

Marko Juutinen
Marko Juutinen
Marko Juutinen

Alijäämää hoidetaan velalla, ja suurin ulkomainen lainoittaja on Kiina.

Maailman kehittyneimpien rahoitusmarkkinoiden ansiosta alijäämästä ei tullut Yhdysvalloissa ongelmaa ennen vuoden 2008 talousromahdusta. Tilanne on nyt muuttunut, ja muutoksen keskiössä on Kiina.

Kansalaisten ostovoimassa Kiina on jo maailman suurin talous. Kulutuksen kasvaminen Aasiassa on vauhdittanut alueen sisäistä kaupankäyntiä, jota kehitetään paraikaa 16 valtion vapaakauppasopimuksella (RCEP). Vapaakauppa-alueen osuus maailmankaupasta olisi liki 40 prosenttia.

Vuoden 2008 jälkeisessä maailmassa Yhdysvaltain kaksoisalijäämäongelmaa ei ratkaista velkavetoisella amerikkalaisella kysynnällä. Ratkaisun täytyy löytyä viennin ja tuonnin tasapainottamisesta.

Yhdysvaltain tuontialijäämä muodostuu tavarakaupasta. Kiinalainen tuonti Yhdysvaltoihin vastasi tavarakaupasta viime vuonna yli neljääkymmentä prosenttia.

Kiinan kilpailuetuja ovat matalat tuotantokustannukset, joita selittävät esimerkiksi kurjat työolot, pitkät työpäivät ja heikko ympäristön ja henkisen omaisuuden suoja. Tuotannon siirtäminen Kiinaan on ollut kannattavaa monelle amerikkalaiselle tai suomalaiselle yritykselle.

Yhdysvaltain kauppatasetta laajemmin kyse on globaalitalouden epätasapainosta. Tätä epätasapainoa ja Yhdysvaltain alijäämää voidaan tasapainottaa vapaakaupalla.

Vapaakaupalla tarkoitetaan tässä kahta Yhdysvaltain paraikaa neuvottelemaa vapaakauppasopimusta: transatlanttista kauppa- ja investointikumppanuutta (TTIP) sekä Aasian ja Tyynenmeren kumppanuutta (TPP). Sopimuksilla luotaisiin maailman suurin yhteisiin sääntöihin sitoutunut markkina-alue, jonka osuus maapallon bruttokansantuotteesta olisi noin 60 prosenttia.

Sopimusten tavoite on purkaa kaupan esteitä: karsia turhaa sääntelyä sekä luoda yhteisiä uusia normeja. EU:lle tämä voi merkitä, että niin sanotusta varovaisuusperiaatteesta luovutaan esimerkiksi kemikaali- tai elintarviketurvallisuudessa. Tilalle tulisi Maailman kauppajärjestön (WTO) periaatteiden mukainen tieteellinen riskienhallinta. Vapaakaupassa asiantuntijaorganisaatioiden valta korostuisi poliittisen hallinnan kustannuksella. Kansalaiskeskustelussa juuri tällaiset huomiot ovat herättäneet kritiikkiä TTIP-sopimusta kohtaan.

Kiinalaisen vientisektorin näkökulmasta tilanne on toinen. Vapaakaupassa ei ole kiinalaisten perspektiivistä kyse normien ja vaatimusten höllentymisestä vaan niiden tiukentamisesta.

Vapaakauppa toisi Kiinaan nykyistä tiukemmat turvallisuusvaatimukset ja ympäristönormit, laajemmat työoikeudet ja henkisen omaisuuden suojan. Halpatuotannon elinehdot järkkyvät, kun kansainvälisesti tiukkoja standardeja alettaisiin vaatia kaikilta maahantuojilta.

Tähän liittyy vapaakaupan tasapainottava vaikutus. Sopimuksilla luodaan tasapuoliset säännöt maailmanmarkkinoiden osapuolille.

Amerikkalaisyrityksille tämä merkitsee, että niiden kannattaisi työllistää kotimaassa nykyistä useammin. Kiinan vientiteollisuuden pääsy maailman suurimmalle talousalueelle olisi puolestaan nykyistä vaikeampaa ja tuotantokustannukset olisivat kalliimpia. Amerikkalaiskuluttajat huomaavat tämän kuluttajahinnoissa.

Yhteisvaikutuksena Yhdysvaltain tavarakaupan alijäämä vähenisi, työllisyysaste nousisi ja valtion velkaantuminen voisi pysähtyä. Tämä on edellytys maan sotilaallisen ylivoiman ja geopoliittisen valta-aseman säilymiselle tulevaisuudessa.

Samankaltaisia vaikutuksia voidaan odottaa Suomessakin. Eikä pidä unohtaa kiinalaisia työntekijöitä ja ympäristöä, jotka kaipaavat nykyistä tiukempia globaaleja normeja suojakseen. Tässä rajauksessa vapaakaupan seuraukset ovat myönteisiä.

Marko Juutinen
Kirjoittaja on tohtoriopiskelija Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat