Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville Niinistö oppi väistämään jargonin

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Paavo Arhinmäen puheenjohtajakaudella vasemmistoliitto on uudistunut täysin. Sen eduskuntaryhmässä on nyt vain neljä duunaritaustaista edustajaa. Vanhoja taistolaisia ei enää ole. Arhinmäen johdolla työväenpuolueesta on tullut nuorekas punavihreä liike, jonka suosio on kasvanut etenkin yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa. Suosiota kampuksilla se on vienyt ennen kaikkea vihreiltä.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on vaikuttanut vähän nössöltä katu-uskottavan Arhinmäen rinnalla.

Yksi näiden eduskuntavaalien yllätyksistä olikin vasemmistoliiton heikko tulos. Puolue menetti kaksi paikkaa ja sai 27 424 ääntä vähemmän kuin vuoden 2011 vaaleissa. Vihreät oli taas vaalien voittaja viidellä lisäpaikalla. Vihreiden potti nousi 39 700 äänellä verrattuna neljän vuoden takaiseen. Arhinmäki kadotti Helsingissä omasta kannatuksestaan 9 352 ääntä.

Kyse ei kuitenkaan välttämättä ollut vasemmistoliiton ja vihreiden välisestä taistelusta. Äänisiirtymä ei ilmeisesti tapahtunut näiden kahden puolueen välillä. Esimerkiksi Helsingissä vasemmistoliiton äänimäärä oli lähes sama kuin vuoden 2011 vaaleissa.

Tiistain HS:ssä tietokirjailija Tommi Uschanov totesi, että Arhinmäki asettui vaalikeskusteluissa talouspolitiikasta jauhavien pukuherrojen harmaaseen riviin. Vaikka Arhinmäen viesti oli päinvastainen kuin muilla – hän ajoi elvytystä leikkausten sijaan – kielenkäyttö liikkui ylätasolla, kaukana ihmisten arjesta.

Niinistöä on usein syytetty koukeroisesta kielenkäytöstä. Tällä kertaa Niinistö kuitenkin onnistui vaalikeskusteluissa välttämään pahimman akateemisen jargonin. Siinä missä Arhinmäki puhui systeemitasolla julkisesta taloudesta, Niinistö puhui korostetusti yksilöstä ja ihmisestä: lapsiperheistä, vähävaraisista, opiskelijoista. . .

Vihreillä oli vaaliohjelmassaan 1,7 miljardin euron leikkaukset valtiontalouteen, mutta Niinistö ei sitä mainostanut. Sen sijaan Niinistö hoki, etteivät leikkaukset saa osua huono-osaisiin.

Niinistö korosti vaalitenteissä arvoja paljon enemmän kuin muut puheenjohtajat. Hän puhui tasa-arvosta, suvaitsevaisuudesta, perusturvasta ja ympäristöstä.

Niinistön tarkkaan suunnitellun viestin kohderyhmänä ei ollut punavihreä nuoriso, vaan laajempi yleisö. Vihreiden oman arvion mukaan puolue sai uusia ääniä keski-ikäisiltä toimihenkilönaisilta. Tähän äänestäjäjoukkoon on vaikea vedota graffiteilla ja jalkapallolla.

Marko Junkkari marko.junkkari@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden
toimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat