Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiapolitiikka voi pudottaa hallituksesta mutta ei liimaa puolueita yhteen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallituspohjan ja hallitusohjelman välinen suhde on yleensä kaksisuuntainen. On asioita, jotka ovat yksittäiselle puolueelle kynnyskysymyksiä. Yleensä silloin on kyse jostain, mitä hallitus ei saisi tehdä. Usein vaikutus kulkee kuitenkin toiseen suuntaan: hallitukseen päätyneet puolueet yrittävät selvittää, mistä ne olisivat edes jotenkuten samaa mieltä.

Seuraavan hallituksen muodostamisessa energiapolitiikalla on kaksi roolia. Energiapolitiikka piirtää hallituspohjan rajat siinä tapauksessa, että pääpuolueet haluavat vihreät mukaan. Vihreille energia-asioissa on monta hankalaa kohtaa ja jopa kynnyskysymystä. Puolue voisi jollain tavalla niellä Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisluvan käsittelyn, mutta esimerkiksi koskiensuojelulain muuttaminen tuskin kelpaisi.

Muissa puolueissa energiapolitiikka ei varmaankaan ratkaise mukaantuloa. Kun pohja on ratkennut muilla perusteilla, hallituksen energialinjaksi tulee jonkinlainen puolueiden painotettu keskiarvo.

Ydinvoima ei tällä kertaa ole niin suuri kysymys kuin joskus aikaisemmin. Viime kaudella kävi selväksi, että taloudellinen kannattavuus on poliittista päätöksentekoa suurempi kysymysmerkki ydinvoiman rakentamisessa.

Lähes kaikki puolueet haluavat käsitellä Fennovoiman rakentamislupaa teknisenä eikä poliittisena kysymyksenä. Teollisuuden Voiman (TVO) kolmosreaktori saattaa valmistua vaalikauden aikana, mutta nelosreaktorin periaatepäätös raukeaa jo hallituksen alkumetreillä, ellei TVO kehitä juridista niksiä prosessin venyttämiseksi.

Fortum on nyt mukana kaikissa Suomen ydinvoimaloissa ja voimalahankkeissa. Tälle kaudelle voisi osua Loviisan voimaloiden korvaaminen, mutta ei ole varmaa, kiinnostaako se yhtiötä kaupallisesti.

Yksi voimalahanke, jota hallitusneuvotteluissa joudutaan käsittelemään epäsuorasti, on Pohjolan Voiman Pudasjärvelle suunnittelema Kollajan tekoallas. Tekoaltaan rakentaminen vaatisi koskiensuojelulain kirjausten muuttamista. Aiemmin altaaseen myönteisesti suhtautunut keskusta on muuttanut kantojaan varovaisemmiksi, kun Pudasjärven valtuustossa Kollaja-hanke sai enemmistön tuen vain yhden äänen erolla. Keskusta perusteli hanketta nimenomaan paikallisella tuella.

Todennäköisen seuraavan pääministerin Juha Sipilän (kesk) omassa energia-ajattelussa uusiutuva energia ja nimenomaan bioenergia ovat olleet näkyvästi esillä. Keskustassa on paljon myös turpeen käytön puolestapuhujia.

Uusiutuvien energiamuotojen yleistyminen lisää tarvetta tasata tuotanto- ja kulutusvaihteluita säätövoimalla. Perinteisesti se on tarkoittanut Suomessa vesivoimaa, mutta Juha Sipilä on puhunut lämpimästi älykkään sähköverkon mahdollisuuksista. Perussuomalaiset ovat mielellään tukeneet teollisuuden energiatoiveita, mutta puolue tuskin tekee energia-asioista kompastuskiveä hallitustaipaleelleen. Kokoomus ja Sdp muotoilivat energialinjoja päättyneellä kaudella, joten ne eivät todennäköisesti aja siihen suuria muutoksia.

Uuden hallituksen suurin urakka on yrittää hahmottaa energiapolitiikkaa kokonaisuutena, ei yksittäisten ratkaisujen summana. Suuria linjoja ovat esimerkiksi poliittiset riskit, energia- ja ilmastopolitiikan suhde sekä sähkömarkkinoiden toimivuus. Energiantuotantoa yritetään ohjata monella ristikkäisellä ja päällekkäisellä tuella ja kiintiöllä. Lopputulos on sekava ja kallis.

Markkinoiden toimintaa voisi parantaa esimerkiksi lisäämällä vaihtoehtoja kaasuverkon asiakkaille ja kytkemällä Suomen paremmilla yhteyksillä aidommin osaksi pohjoismaista sähkömarkkinaa. Samalla paranisi myös huoltovarmuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat