Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paateron antamiin potkuihin tuli koston makua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valtion osakeomistuksista vastaavan Solidium-yhtiön ylimääräinen yhtiökokous antoi keskiviikkona potkut hallituksen puheenjohtajalle, Pekka Ala-Pietilälle. Tilalle tulee hallituksesta Heikki Bergholm.

Omistajuuspolitiikka on hankalaa. Valtion toiveet omistuksiensa hoidosta voivat vaihdella sen mukaan, millainen hallituspohja on. Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa näkemyksiä riitti.

Valtion osin tai kokonaan omistamat yritykset toivovat sitä mitä yritykset yleensä: että toimintaympäristö olisi vakaa ja mahdollisimman markkinaehtoinen. Solidium on toiminut tässä välissä – miinoitetussa maastossa.

Solidium luotiin selventämään omistusten hoitoa. Aiemmin omistuksista vastasivat ministeriöt ja sen jälkeen valtioneuvoston kanslia. Järjestelyä pidettiin hitaana, kun piti toimia myös vikkelillä osakemarkkinoilla. Poliitikot – ainakin osa heistä – pitivät siitä, että päätöksiä saatiin hieman etäännytettyä.

Näinkään ei silti näytä olevan hyvä. Ala-Pietilän potkujen takana oli kehitys- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd). Hän on vaatinut, että Solidium tulisi sitoa toteuttamaan valtiollisia toiveita. Hän on esittänyt Solidiumille poliitikoista koostuvaa hallinto- ja sijoitusneuvostoa.

Taustalla on laajempia perusteluita, mutta akuutti syy potkuihin oli, että Solidium toimi, kuten parempina aikoina laskettiin: se käytti toimintavapauttaan.

Kun ajat ja ministerit vaihtuvat, vaihtuu myös se, mikä on sopivaa. Nyt ei ollut sopivaa, minkä hieman herkkävaistoisempi ja paremmin asemansa ymmärtävä hallitus olisi huomannut. Solidium pääsi rakentamaan itselleen linnoitusta lyhytaikaisten omistajaohjausministereiden kausilla.

Paateroltakin olisi voinut odottaa sopivaisuuden ymmärtämystä – tai edes sitä, että asiaa olisi pohdittu laajemmin maan hallituksessa. Vaikka luotto Solidiumin hallitukseen meni, mennä taisi myös se hallitus, jossa Paatero on ministerinä. Nyt ratkaisusta jäi sellainen maku, että ministeri kosti.

Solidiumin roolista on tekeillä valtioneuvoston tilaama selvitys. Yhtiön hallituksen – ja toimivan johdon – luottamuksen punnitsemisen olisi voinut jättää siihenkin hetkeen.

Oikaisu: Kirjoituksessa pohdittiin Fortumin hallituksen palkkioiden korotusaikeiden vaikutusta Solidium Oy:n hallituksen puheenjohtajan erottamiseen. Toisin kuin tekstissä ensin kerrottiin Fortum ei ole Solidiumin salkussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat