Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä voitonpäivän boikotti nähdään loukkauksena tärkeintä kansallista perintöä vastaan

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Moni tuntui ajattelevan, että presidentti Sauli Niinistö olisi pohtinut tosissaan osallistumista voitonpäivän suurparaatiin, joka pidetään Moskovan Punaisella torilla 9. toukokuuta.

Olisi kuitenkin käytännössä mahdotonta, että Suomen presidentti seuraisi sotilasparaatia Moskovassa kaiken sen jälkeen, mitä Ukrainan sodassa on tapahtunut. Varsinkin, kun katsomoon ei ole tulossa länsimaiden johtajia. Moskovaan voitonpäiväksi matkaava Tšekin presidenttikin ilmeisesti jättää paraatin väliin.

Länsimaiden johtajien poisjäänti ei vähennä paraatin merkittävyyttä. Paraatin kutsuvieraskatsomolla on kuitenkin symbolisesti paljon tärkeämpi rooli kuin Kreml kutsuja lähettäessään kuvitteli. Kutsuvieraskatsomon kokoonpano nimittäin osoittaa selvästi, kuinka surkeat Venäjän ja lännen suhteet ovat – ja ettei niiden voi odottaa paranevan pian. Ennalleen suhteet eivät ehkä palaa koskaan.

Voitonpäivän paraati järjestetään natsi-Saksan kukistamisen kunniaksi. Tänä vuonna Saksan antautumisesta liittoutuneille toisessa maailmansodassa tulee kuluneeksi 70 vuotta, joten Venäjällä voitonpäivää juhlitaan näyttävästi.

Venäläiset ajattelevat hyvin yleisesti, että heidän tärkein palveluksensa ihmiskunnalle on ollut natsien kukistaminen. Tätä tuntemusta on toki vahvistettu propagandalla, mutta venäläiset pitävät voittoa osana kansallista identiteettiään.

Voitto saavutettiin lisäksi suurilla uhrauksilla: neuvostoliittolaisia kuoli yli 20 miljoonaa. Se tekee natseista saavutetun voiton pyhäksi asiaksi, josta voi puhua vain sankaritarinan kautta.

Neuvostoaikanakin voitto hahmotettiin silti yhdessä muiden liittoutuneiden kanssa saavutetuksi. Neuvostokansojen toki ajateltiin olleen tärkein tekijä, mutta toinen maailmansota oli esimerkki siitä, että Neuvostoliitto ja Yhdysvallat voivat tehdä yhteistyötä.

Nyt tätä ajatusta yhteisestä voitosta ei enää jaeta Venäjällä, Moskovan Carnegie-keskuksen johtaja Dmitri Trenin arvioi äskettäin. Venäjällä lännen boikottia ei hänestä nähdä protestina maan johdon politiikalle vaan loukkauksena tärkeintä kansallista perintöä vastaan.

Niinpä voitonpäivä on saamassa Venäjällä myös symbolisen merkityksen: voiton puhtauden puolustamisen yksin. Lännessä kun on jo aiemmin yritetty syyttää myös neuvostodiktaattori Josif Stalinia toisesta maailmansodasta.

Venäläisten kanssa voi olla eri mieltä. Silti: Tämä paraati muistetaan kauan.

Jussi Niemeläinen jussi.niemelainen@hs.fi
Twitter: JNiemelainen
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat