Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan unelmana on hajautettu Suomi – vaikka yksi virasto melkein tuhoutui pakkosiirrossa

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Keskustan vaihtoehto: Työllistämiselle ja työn tekemiselle on luotava edellytykset koko Suomessa. Valtion työpaikkojen alueellistaminen on aloitettava uudelleen.

Näin lukee paperissa, jonka keskustan sisäinen työryhmä laati viime elokuussa Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallitusten politiikasta. Raportti on pitkä syntilista siitä, miten kokoomusvetoiset hallitukset ovat keskittäneet Suomea.

"Valinta keskitetyn ja hajautetun Suomen välillä on viime kädessä poliittis-aatteellinen", raportin johdanto päättyy.

Tällaisen valinnan seuraukset tiedetään Helsingin Mannerheimintien pohjoispään toimistotalossa, jossa istuu edustava otos pitkälle koulutettuja valtion työntekijöitä. Talossa sijaitsee Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, tai oikeastaan vain osa siitä.

Fimea on yksi valtion virastoista, jotka on alueellistettu maakuntiin. Fimean alueellistamisesta päätti keskustalainen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä vuonna 2008.

Tarkalleen ottaen Hyssälä päätti, että Lääkelaitos lakkautetaan ja tilalle perustetaan uusi virasto, jonka alaisuuteen kootaan lääkealan valvontatehtäviä, muun muassa Suomessa myytävien lääkkeiden myyntiluvat. Vanhaa lakkauttamalla täyttyi alueellistamisen vaatimus, jonka mukaan aina keskushallinnon uusia yksiköitä perustettaessa niille täytyy katsoa sijaintipaikkaa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Hankkeelle asetetun selvitysmiehen tehtävänä oli vertailla, missä uusi lääkealan valvoja ja noin 200 työpaikkaa voisivat sijaita. Vertailussa olivat mukana vain Kuopio ja Oulu – pääkaupunkiseutua ei otettu edes vaihtoehdoksi.

Kuopio voitti muun muassa siksi, että kaupungissa koulutetaan farmaseutteja. Hallitus sai näin lisäperustelun alueellistamiselle: Kuopiosta tulisi lääkealan klusteri, kuten sen ajan muotisana kuului.

Lääkelaitoksen henkilökunta seurasi tyrmistyneenä sivusta, kun omaa työpaikkaa heiteltiin kuin noppaa laudalla.

Kaikki tämä tapahtui toisen hallituspuolueen kokoomuksen, tuon keskustan kiroaman keskittäjän, täydessä suojeluksessa. Osasyy saattoi olla se, että tuolloinen puheenjohtaja Jyrki Katainen on kotoisin Siilinjärveltä Kuopion naapurista.

Alueellistaminen eli valtion työpaikkojen siirto pois pääkaupunkiseudulta alkoi Paavo Lipposen (sd) kakkoshallituksen aikana 2000-luvun alussa, mutta se kiihtyi vasta keskustavetoisilla hallituskausilla.

Maakuntiin on siirtynyt kaikkiaan yli 150 keskushallinnon yksikköä ja noin 4 200 henkilötyövuotta.

Alueellistaminen kuulostaa hyvältä: työtä viedään halukkaan työvoiman luo, jolloin maakuntien ihmisten ei tarvitse muuttaa kalliisiin asuntoihin Ruuhka-Suomeen.

Ongelma on siinä, ettei osaaminen synny tyhjästä eikä siirry alueille noin vain. Valtio voi siirtää työpaikat, mutta se ei voi pakottaa osaajia muuttamaan.

Fimean pakkosiirto melkein tuhosi viraston. Ensiksi lähti pääjohtaja Hannes Wahlroos, joka erosi protestiksi tammikuussa 2009. Lääkealan kokenut virkamies on nyt apteekkarina Kauniaisissa.

Sitten alkoivat irtisanoutumiset. Fimean työntekijöistä valtaosa on proviisoreita, lääkäreitä ja farmaseutteja, joiden osaamiselle oli kysyntää. Alueellistamispäätöksen jälkeisinä kolmena vuotena virastosta lähti pois noin 70 työntekijää.

Vain viisi Lääkelaitoksen aikaista työntekijää on muuttanut Kuopioon. Fimea piti rakentaa uudestaan – mutta vaikka kaikki avoimiksi tulevat virat sijoitetaan nykyisin Kuopioon, niihin ei löydy ulkopuolisiakaan päteviä hakijoita, jotka haluaisivat työskennellä Kuopiossa.

Fimean piti olla siirtynyt Savoon elokuuhun 2014 mennessä, mutta virasto sai lisäaikaa vuoden 2018 loppuun. Helsingissä on yhä 160 työpaikkaa, Kuopiossa vasta 60.

Kuopiossa tämä tietysti suututtaa, ja Fimean nykyjohto on saanut täyslaidallisen syytteitä vitkuttelusta.

Etenkin maakunnan keskustalaiset kansanedustajat pitivät asiaa sen verran esillä ennen vaaleja, että sosiaali- ja terveysministeriö teettää nyt Fimean alueellistamisen etenemisestä erillisen selvityksen.

Seitsemän vuoden jälkeen Fimeassa haluttaisiin viimein keskittyä viraston varsinaiseen tehtävään. Eipä näytä todennäköiseltä.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat