Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä tuskin saa avointa valtakirjaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinajärjestöjen on määrä antaa tiistaihin mennessä vastauksensa keskustan puheenjohtajan, todennäköisesti pääministeriksi nousevan Juha Sipilän kysymyksiin, jotka hän jätti järjestöille eilen torstaina.

Sipilä kysyi järjestöjen kantaa kolmeen asiaan: miten saadaan aikaan viiden prosentin tuottavuushyppy, miten madaltaa työllistymisen kynnystä sekä miten työttömyyden hoitoon kuluvat rahat saataisiin aktivoivampaan käyttöön.

Järjestöillä on toki omissa muistioissaan ja kannanotoissaan valmiina toimenpide-ehdotuksia, joten vastausten antamiseen ei kulu paljon aikaa. Mutta palkansaajien, työnantajajärjestöjen sekä Suomen Yrittäjien näkemysten sovittaminen yhteen tuskin onnistuu neljässä viikossa.

Myös marssijärjestyksestä on erilaiset näkemykset, vaikka Sipilä aikookin juoksuttaa hallitusneuvotteluja ja neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta rinnakkain. Etenkin demarivetoiset palkansaajajärjestöt haluavat nähdä hallituspohjan ja hallitusohjelman ennen kuin sitoutuvat mihinkään. Sipilä taas haluaisi yhteiskuntasopimuksesta yhden kiintopisteen, jonka varaan rakentaa hallitusohjelman talousosiota, muun muassa kasvuennustetta.

Kun hallitusohjelmasta on tarkoitus tehdä "strateginen" eli ylimalkainen, vain muutamaan pääkohtaan keskittyvä, käy palkansaajajärjestöjen sitoutuminen yhä vaikeammaksi. Hallituksen toimintasuunnitelma ja julkisen talouden suunnitelma on tarkoitus sopia vasta elokuussa hallituksen budjettineuvottelujen yhteydessä.

Kun vielä lisätään Sdp:tä äänestävän ammattiyhdistysväen perinteinen epäluulo keskustalaista pääministeriä kohtaan, voi sanoa, että avointa valtakirjaa työelämän muutoksiin Sipilä ei järjestöiltä saa.

Niin Sdp, SAK kuin STTK:kin ovat tyrmänneet sen vähän, mitä ne ovat osanneet yhteiskuntasopimuksesta ounastella. Sipilä on puhunut muun muassa uuden työntekijän koeajan pidentämisestä sekä työeläkemaksujen väliaikaisesta alentamisesta. Kummankin ehdotuksen Sdp ja kaksi järjestöä ovat tyrmänneet sanoen, ettei yhteiskuntasopimus synny vain palkansaajia kyykyttämällä. Puoluesihteeri Timo Laaninen (kesk) on rauhoitellut, että sopimuksessa jokainen menettäisi jotain mutta vastapainoksi myös saisi jotain.

Yhteiskuntasopimus-termi on ranskalaisen valistusfilosofin Jean-Jacques Rousseaun luomus. Se tosin tarkoitti tyystin eri asiaa kuin nyt neuvottelujen alla oleva kokonaisuus. Yksi esimerkki Rousseaun tarkoittamasta yhteiskuntasopimuksesta voisi olla parlamentaarinen demokratia: yhdessä on sovittu pelisäännöt, joilla yhteisöä koskevia asioita hoidetaan.

Yhteiskuntasopimuksen suomalaisesta versiosta on onnistuneita ja epäonnistuneita kokemuksia. Ensimmäinen oli kuuluisa Korpilammen kokous vuonna 1977. Siitä sai alkunsa suomalainen konsensus, josta viime talvenakin kiisteltiin.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd) puolestaan sai vuonna 1995 työmarkkinajärjestöiltä huomenlahjana lupauksen tukea matalan inflaation tavoitetta. Jotain vastaavaa hakee keskusta nyt.

Epäonnistuneisiin yrityksiin kuului Esko Ahon (kesk) tavoittelema keskitetty tulosopimus syksyltä 1991. Sillä olisi pienennetty palkkoja. Välimiehenä toimi Suomen Pankin johtaja, entinen pääministeri Kalevi Sorsa (sd). Palkansaajien keskusjärjestöt olisivat hyväksyneet sopimuksen mutta Metalliliitto ja Paperiliitto eivät.

Työväenliike näyttää saavan pahoja hylkimisreaktioita aina, kun maassa on porvarihallitus. Nyt hallituspohjasta ei vielä ole edes tietoa. Maan tilaa ei saisi heikentää entisestään vain sen vuoksi, että pääministeri tulee jonkun mielestä väärästä puolueesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat