Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanmurhan vuosipäivänä hukattiin tilaisuus sovintoon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turkin ja Armenian välinen katkera historiallinen vihanpito on viime vuosina laantunut, paljolti Turkin hallituksen ansiosta. Nyt haavat on kuitenkin taas revitty auki, ja siinäkin Turkki on ollut avainasemassa.

Kyseessä on pitkä kiista siitä, syyllistyikö Turkin osmanivaltio sata vuotta sitten armenialaisten kansanmurhaan, kuten suuri osa maailmasta tulkitsee, vai oliko vähintään satojentuhansien armenialaisten kuolema vain osa ensimmäisen maailmansodan sekasortoa, mikä on Turkin virallinen näkemys.

Vielä vuosi sitten Turkin silloinen pääministeri – nykyinen presidentti – Recep Tayyip Erdogan esitti armenialaisille osanottonsa murhenäytelmästä, mutta ei varsinaista anteeksipyyntöä. Se oli suurempi myönnytys kiistassa kuin yksikään Turkin johtaja oli tehnyt sen jälkeen, kun nykyinen tasavalta perustettiin osmanivaltion raunioille vuonna 1923.

Sovun vahvistamiseen olisi ollut erinomainen tilaisuus tänään perjantaina, kansanmurhan sadantena vuosipäivänä. Mahdollisuudet siihen kuitenkin menetettiin viime viikkojen kuluessa.

Välillä Turkki on tyytynyt protestoimaan armenialaisten joukkomurhien kutsumista kansanmurhaksi lähtemättä kuitenkaan itse uudelleen kärjistämään kiistaa. Nyt Turkki reagoi puheisiin kansanmurhasta uusiutuneella vimmalla.

Ensimmäisenä Erdoganin raivon kohteeksi joutui vajaat kaksi viikkoa sitten paavi Franciscus, joka kutsui armenialaisten kohtaloa viime vuosisadan ensimmäiseksi kansanmurhaksi. Seuraavaksi osansa sai Euroopan parlamentti, joka kannusti Turkkia tunnustaman kansanmurhan sen vuosipäivänä.

Vuonna 1948 YK:ssa hyväksytyn sopimuksen mukaan kansanmurha tarkoittaa nimenomaista pyrkimystä tuhota väestöryhmä. Suuri enemmistö historioitsijoista katsoo, että jopa 1,5 miljoonan armenialaisen tappaminen tapahtui johdetusti ja vastaa kansanmurhan määritelmää.

Kyseessä ei ole välttämättä kiista vain siitä, millä nimellä suurta tragediaa kutsutaan. Erdoganin äänenpainot ovat koventuneet samalla, kun hän muutenkin tiukentaa linjaansa ja hänen islamistitaustainen puolueensa houkuttelee kansallismielistä kannatusta ennen 7. kesäkuuta pidettäviä parlamenttivaaleja.

Sovun hautaamisesta on haittaa sekä Armenialle että Turkille itselleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat