Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain autoveron alentaminen uusisi autokantaa pysyvästi

Pääkirjoitus
 
Hanna Kalenoja

Olisi oikeudenmukaista ja valtiontalouden kannalta järkevää siirtää verotuksen painopistettä auton käyttöön.

Uudesta henkilö- tai pakettiautosta maksetaan Suomessa autoveroa keskimäärin 7 000 euroa, ja keskimääräinen autovero on noin 22 prosenttia auton myyntihinnasta. Autoveroa maksetaan myös arvonlisäveron osuudesta.

Autoveron tarkoituksena on ollut lisätä valtion tuloja, mutta aiemmin verolle on etsitty myös autokannan hillitsemisen kaltaisia liikennepoliittisia perusteita. Käytännössä autovero on kuitenkin nostanut keinotekoisesti autojen pääoma-arvoa ja hidastanut autokannan uusiutumista. Nykyisiin liikennepoliittisiin tavoitteisiin onkin kirjattu autoilun verotuksen painopisteen siirtäminen auton hankinnasta auton käyttöön.

Mitä kalliimpi kulutushyödyke on, sitä pitempään sitä käytetään. Hinta on pääsyy siihen, että autojen keskimääräinen käyttöikä ja romutusikä ovat Suomessa kolmanneksen korkeampia kuin EU:ssa keskimäärin.

Viime aikoina liikennekäytössä olevien autojen keski-ikä on vuosittain kasvanut 3–4 kuukaudella. Autokannan ikääntyminen hidastaa merkittävästi energiatehokkuus-, liikenneturvallisuus- ja ilmastotavoitteiden saavuttamista. Autokannan ikääntymisen ja vanhojen autojen vähäisen poistuman takia ajoneuvotekniikan edistysaskeleet muun muassa autojen kolariturvallisuudessa ja energiansäästössä saadaan meillä käyttöön muita EU-maita hitaammin.

Autoveron alentaminen laskisi myös vaihtoautojen hintoja, mutta kuluttajalle muutos on silti edullinen. Vaikka uutta autoa hankittaessa vanhasta autosta saadun välirahan voidaan arvioida pysyvän prosentuaalisesti entisen suuruisena, hintojen laskiessa väliraha pienenee euromääräisesti. Kotitalouksille olennainen parannus on, että autoveron alentaminen pienentää kulkuneuvoihin sidottua pääomaa ja lisää siten ostovoimaa.

Erityisen hankintaveron ohella uusista autoista maksetaan myynnin yhteydessä tavanomaista arvonlisäveroa, minkä vuoksi veron osuus uuden keskivertoauton hinnasta nousee lähes 40 prosenttiin. Osin hankinnan korkean verotuksen vuoksi suuri osa kuluttajista joutuu maksamaan autonsa lainarahalla.

Lisäksi autovero taipuu huonosti EU-lainsäädäntöön. Suomi on saanut lukuisia huomautuksia EY-tuomioistuimelta, vaikka autoverotusta on pyritty korjaamaan sellaiseksi, ettei se rajoittaisi EU-säännösten mukaista tavaroiden vapaata liikkuvuutta.

Jokaiselle käytettynä maahantuodulle autolle on määritettävä erikseen verotusarvo. Verotusarvoja koskevat erimielisyydet työllistävät oikeuslaitosta ja Tullia.

Autoveron palauttamiseen liittyvät hallinnolliset kiemurat ovat käytännössä estäneet käytettyjen autojen myynnin ja vuokraamisen ulkomaille.

Valtio on viime vuosina saanut autoverosta tuloa noin 900 miljoonaa euroa vuodessa. Sinänsä suuri summa on kuitenkin vain murto-osa kaikista tieliikenteeltä kerättävistä veroista, joiden tuotto on vuosittain lähes kahdeksan miljardia euroa. Eniten verotuloja kerryttävät polttoainevero ja tieliikenteeseen liittyvät arvonlisäverot.

Valtiontalouden kannalta autovero on hankalasti ennakoitava ja suhdanneherkkä, sillä sen kertymä riippuu ensirekisteröintien määrästä. Uusien autojen myynti vaihtelee talouskehityksen mukaan, joten laskusuhdanteen aikana autoverokertymä pienenee.

Kilometripohjaiset verot ja vuosittainen ajoneuvovero muodostavat autoveroa vakaamman veropohjan. Ne ovat myös kuluttajalle autoveroa edullisempia ja hallittavampia, koska ne eivät kasvata auton pääomakustannuksia ja autoon sidotun pääoman määrää.

Tulevaisuudessa korkean autoveron säilyttämistä on yhä vaikeampi perustella liikenne- tai talouspoliittisesti.

Auton käyttöön sidottu veromalli tuo uudenlaisia mahdollisuuksia oikeudenmukaiseen veropohjan luomiseen ja poistaa pitkällä aikavälillä kokonaan autokannan ikääntymisongelman.

Autokannan ikääntymisen pysäyttämiseksi ei ole löydetty muita keinoja kuin autoveron alentaminen. Autoilun verotuksen uudistaminen on tällä vaalikaudella ajankohtaisempaa kuin koskaan autoveron lähes 60-vuotisen historian aikana.

Hanna Kalenoja
Kirjoittaja on erityisasiantuntija Tieliikenteen tietokeskuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat