Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhien kyykyttäjä ja autoilijoiden kätyri – näin meitä mielipiteiden kirjoittajia haukutaan

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Mielipiteellisiä tekstejä tekevät toimittajat tulevat uransa aikana tuntemaan listan niistä aiheista, jotka kirvoittavat herkimmin palautetta. Moni kollega on huomannut saavansa tulista palautetta, jos suomenkielisessä mediassa puolustaa ruotsin kielen asemaa ja opetusta.

Myös eläkkeet ja eläkeläisten asema on teema, joka saa väkevää vastakaikua.

Puhelin soi, jos vaikkapa antaa ymmärtää, että nykyisillä päättäjillä on ainakin juridinen valta puuttua eläkkeiden korotuksiin, koska pääosa nyt maksettavasta eläkerahasta tulee nykyisiltä työmarkkinoilta. On ihan mahdotonta juuria pois virheellistä käsitystä, että eläkkeet on aikoinaan kokonaan rahastoitu.

Parin viime vuoden aikana myös talouspolitiikka on noussut kuumien teemojen joukkoon. Eurokriisi, Kreikan hätä ja Suomen taloudellinen ahdinko ovat saaneet monet kommentoimaan talouspolitiikkaa ja sen vaihtoehtoja.

Jos uskaltaa epäillä velkaelvytyksen ihmeitä tekevää voimaa, moitteita tulee.

Kirjoittaja saa kuulla, kuinka hän ei ymmärrä talousteoriaa, kyykyttää köyhiä ja ajaa pankkiirien asiaa. Palaute on sikäli ristiriitaista, että vaihtoehtoja ja moniarvoista mielipiteen ilmaisua kaipaavat moittivat sitä, joka ei heidän totuuttaan purematta niele.

Ja on aivan varmaa, että kritiikkiä sataa, jos mainitsee yhdenkään pankkiiri Björn Wahlroosin ajatuksen vähänkään myönteisessä mielessä.

Myös Venäjän tekoja ruotivat tekstit saavat äkäistä palautetta. Usein kritiikki on heikkolaatuista trollituotantoa.

Yksi tunteita herättävä teema on tila ja sen jakaminen. Jos haluaa välttyä puremilta, ei saa vihjaista, että kunnostetuilla laduilla ei tulisi tallustella koirien kanssa.

Keväisin tilan jakamisen vaikeus tulee esiin pyöräilykauden alkaessa.

Kun epäilin pääkirjoituksessa, että pyöräilykypärän käyttö voisi olla paikallaan vakavien vammojen välttämiseksi, pyöräilijät kertoivat, että olen uusliberaali, joka muuttaa kaiken yksilön ongelmiksi ja valinnoiksi. Eräs oletti, että syyllistän uhria – toimin kuulemma kuin ne, jotka neuvovat naisia välttämään tilanteita, joissa voi tulla raiskatuksi.

Kun mainitsin, että pyöräilyn väistämissäännöt tunnetaan huonosti – mikä altistaa onnettomuuksille –, haukuin pyöräilijöiden mukaan pyöräilijöitä ja olin autoilijoiden kätyri. Vikahan on autolijoiden.

Tällaisen palautteen asennemaailma auttaa ymmärtämään, miksi me pyöräilijät herätämme ärsytystä liikenteessä.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat