Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimeren siirtolaistragedia haastaa EU:n päätöksenteon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ympäristönsä suurissa kriiseissä Eurooppa on empimisen jälkeen usein lopulta toiminut Yhdysvaltain johdolla tai, kun kyseessä on EU:n päätöksenteko, viime aikoina Saksan vetämänä. Välimeren hallitsemattoman siirtolaisuuden inhimillisessä katastrofissa kumpikaan ratkaisumalli ei ole tarjolla. Se näkyi torstaina EU:n ylimääräisen huippukokouksen tuloksissa.

Tulokset koostuivat siitä, mistä pystyttiin yksimielisesti sopimaan. Tällä kertaa se oli vähän verrattuna tragedian mittasuhteisiin. Siirtolaisvirta on EU:lle moninkertainen haaste.

Selvää johtajuutta ei ole näköpiirissä. Siirtolaisuuden aiheuttamat paineet ovat hyvin erilaisia EU:n 28 jäsenmaassa ja taustalla on useita vaikeita kriisejä, joihin ei ole löytynyt ratkaisuja edes yksitellen.

Lyhyellä varoitusajalla koolle kutsuttu huippukokous oli sinänsä merkki siirtolaiskriisin samasta uudesta poliittisesta painoarvosta. Se pakottaa hylkäämään eri puolilla Eurooppaa sanattomasti hyväksytyn logiikan, jonka mukaan satojen Eurooppaan pyrkivien ihmisten hukkuminen Välimerellä toimisi siirtolaisuutta hillitsevänä pelotteena. Se oli käytännön lopputulos, kun Italia viime vuonna lopetti johtamansa Mare Nostrum -pelastusoperaation Britannian ja muiden EU-maiden toivomuksesta.

Nyt myös Britannia uskoi, ettei nykyistä katastrofaalista tilannetta voi hyväksyä. Huippukokous päätti korottaa EU:n rajavalvontaviraston Frontexin määrärahoja Välimerellä niin, että ne ovat käytännössä samalla tasolla kuin Italian lakkautetun operaation kustannukset aikanaan olivat.

Alle kymmenen miljoonan euron kuukausibudjetilla toimiva operaatio on edelleen pieni. Suomen kaltaisille osallistujamaille kustannukset ovat vähäisiä, koska ne korvataan EU:n yhteisistä määrärahoista.

Huippukokouksen päätös selvittää sotilasoperaatiota Libyassa toimivien ihmiskauppiaiden alusten tuhoamiseksi vaikuttaa siirtolaistilanteeseen vasta kuukausien kuluttua, jos silloinkaan. Hankkeelta puuttuvat todellinen poliittinen tuki, Libyan lupa ja YK:n valtuutus.

Edes tehokkaimmat päätökset eivät lopettaisi siirtolaisvirtaa Välimeren yli Eurooppaan nopeasti. Vaikeat kysymykset siirtolaisuuden taakanjaosta ovat varmasti vielä edessä, ja ne koskevat tietenkin myös Suomea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat